Gemeente Waddinxveen


Inrichtingsvisie 'Weids Bloemendaal' vastgesteld

Â

Afgelopen week heeft het college van B&W van Waddinxveen de concept inrichtingsvisie vastgesteld voor de polder Bloemendaal. Het gaat om het gebied ten oosten van de Gouwe. Inzet is het behoud en herstel van de weidse uitzichten over de veenweiden, het hand in hand laten gaan van bedrijvigheid, natuur- en landschapsbeheer en de ontwikkeling van de recreatieve betekenis. In december neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

De bodem in de polder daalt langzaam en het landschap dreigt te verrommelen, terwijl de polder Bloemendaal zoveel potentie heeft. De bodemdaling van polder Bloemendaal wordt tegengegaan. De natuur en recreatiemogelijkheden worden versterkt, zodat het gebied meer waarde krijgt voor omwonenden en recreanten. Karakteristieke landschapselementen worden waar mogelijk hersteld en beheerd. De landbouw en de sierteelt blijven beeldbepalende vormen van landgebruik, maar de openheid van het polderlandschap komt veel meer voorop te staan. Een open, waterrijk polderlandschap, met een rijke natuur, uitnodigend voor omwonenden en recreanten. Een gebied waar bedrijvigheid, natuur en landschapsbeheer hand in hand gaan.

In de toekomstvisie staat voorop dat bestaande rechten worden gerespecteerd, dat veranderingen plaatsvinden op vrijwillige basis en op grond van particulier initiatief. Deze visie biedt ondernemers met passende initiatieven volop ruimte. De gemeente treedt op als regisseur van de ontwikkelingen in het gebied. Dat betekent dat de gemeente particulieren betrekt bij de plannen, samen met hen verkent welke kansen er zijn, in de gaten houdt of particuliere initiatieven passen binnen de inrichtingsvisie en faciliteert bij de uitvoering van de plannen.

De visie is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met de samenleving: agrarische ondernemers, burgers, collega-overheden en andere belanghebbenden. De visie is nog een concept en valt nog verder te verbeteren of aan te scherpen. De gemeente organiseert in september daarvoor diverse informatiebijeenkomsten voor zakelijk belanghebbenden en een informatiebijeenkomst voor omwonenden. In december neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Reacties op de concept inrichtingsvisie kunnen ingediend worden tot 4 oktober 2011.

Â

Te downloaden:

* NB_WeidsBloemendaal_sept2011_3luik_webversie.pdf (1,16 MB)
* Concept Inrichtingsvise Weids Bloemendaal kaartbijlagen.pdf (4,35 MB)

* Concept Inrichtingsvisie Weids Bloemendaal.pdf (5,7 MB)

Weids Bloemendaal