ProRail

Persbericht

02-09-2011

Koperdief betrapt in Den Bosch

De Spoorwegpolitie heeft donderdagavond laat langs de spoorbaan in âs-Hertogenbosch een 36-jarige man uit die plaats aangehouden op verdenking van koperdiefstal. Donderdag werd eerder geconstateerd dat op die locatie koperleiding van het spoor was weggeknipt en meegenomen. Een deel van het geknipte koper was door de dieven meegenomen en een deel was achter gebleven om later op te halen. Het betreft 50 meter aan koperen leiding.

De diefstal en het zg. koudleggen van de koperen leidingen werd gesignaleerd door spoorbeheerder ProRail en doorgegeven aan politieagenten in opleiding van het KLPD, die vanuit het station in Den Bosch werken. De agenten-in-opleiding hebben de plek waar het koper was achtergelaten van geruime afstand geobserveerd en bewaakt, en daarna de assistentie ingeroepen van de Unit Probleemgerichte Inzet (UPI) van de Spoorwegpolitie, die bekend is met dit soort diefstallen. Uit hun onderzoek ter plaatse bleek dat het mogelijk was dat de daders op korte termijn het restant aan koper kwamen ophalen. Vervolgens is door de UPI overgegaan tot observatie van de plek langs de spoorrails aan de Zandzuigerstraat.
Dat resulteerde in de aanhouding op heterdaad van één verdachte donderdagavond laat.
Uit technisch onderzoek van de Verkeer Specialisten Rail (VSR) van de Spoorwegpolitie bleek dat de weggeknipte koperen leiding onderdeel uitmaakte van het beveiliggingssysteem van het spoor, maar deze was nog niet in gebruik. Hierdoor was er geen gevaarzetting voor het spoor. De toegebrachte schade wordt geraamd op 50.000 euro. De recherche van de Spoorwegpolitie heeft de zaak in onderzoek. De verdachte is ingesloten en in verzekering gesteld.

Ondermeer het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie en ProRail hebben afgelopen periode extra maatregelen getroffen tegen koperdiefstal. Naast registratie- en identificatieplicht bij de inkoop van koper, is er extra controle bij het spoor en zijn er extra hekken en camera's geplaatst. Ook zijn door middel van duizenden brieven omwonenden van het spoor gevraagd om extra alert te zijn. Reizigers en vervoerders van goederen ondervinden van koperdiefstal flinke hinder; het levert overlast op en is tevens een enorme kostenpost. Dit maatschappelijke probleem met ingrijpende gevolgen voor de spoorsector vereist een gezamenlijke aanpak en extra alertheid.