Erasmus Universiteit Rotterdam

Oud rector prof.dr. Jan Sperna Weiland overleden

Voormalig rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam prof.dr. Jan Sperna Weiland, emeritus-hoogleraar Wijsgerige antropologie en fenomenologie en grondlegger van de Faculteit der Wijsbegeerte (toen nog Centrale Interfaculteit geheten) is op 1 september 2011 overleden. Sperna Weiland, tevens oud decaan van de Faculteit der Wijsbegeerte, was van 1974 tot 1991 verbonden aan de Rotterdamse universiteit. Het College van Bestuur laat weten dat de EUR hiermee een erudiet wetenschapper verliest, die zijn grote kennis op bevlogen wijze deelde met vakgenoten en studenten.

In 1974 tot 1990 was prof.dr. Sperna Weiland hoogleraar Wijsgerige Antropologie en Fenomenologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn indringende, plechtige, maar bij gelegenheid ook humorvolle wijze van college geven trok volle zalen.
In 1979 werd hij rector magnificus, die functie vervulde hij tot december 1983. Bij de rectoraatsoverdracht ontving hij een koninklijke onderscheiding

Sperna Weiland was behalve een vermaard theoloog en filosoof ook een begenadigd en vaardig bestuurder, die meerdere termijnen als decaan de kleine, financieel kwetsbare, Faculteit der Wijsbegeerte heeft geleid.

Sperna Weiland studeerde filosofie en theologie in Groningen en promoveerde in 1951 in de theologie. Hij was Nederlands Hervormd predikant (1951-1962) en hoogleraar in de geschiedenis der theologie en wijsgerige inleiding tot de godgeleerdheid in Amsterdam (Universiteit van Amsterdam) (1962-1974).