UMC Utrecht


UMC Utrecht sterkste ziekenhuismerk

Het UMC Utrecht is voor de gemiddelde Nederlander het ziekenhuis met de sterkste reputatie. De koppositie dankt het aan de nationale bekendheid van de organisatie en de hoge waarderingsscore. Ook mensen die het UMC Utrecht nog nooit hebben bezocht, blijken er veel vertrouwen in te hebben.

Dit blijkt uit een grootschalig merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy uit Amsterdam onder 4700 Nederlanders. De top 10 van sterkste ziekenhuismerken is in vergelijking met de vorige meting, uit 2009, vrijwel ongewijzigd.

Top 10 van ziekenhuizen met de sterkste reputatie op nationaal niveau (+ positie in 2009)

1. (1) Universitair Medisch Centrum Utrecht
2. (3) UMC St Radboud

3. (2) Academisch Medisch Centrum (AMC)

4. (5) Erasmus MC

5. (4) Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL)
6. (7) Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
7. (6) VU Medisch Centrum

8. (8) Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
9. (9) Bronovo

10. (10) Slotervaart Ziekenhuis

In het onderzoek is ook navraag gedaan naar de kwaliteitsbeleving onder de direct omwonenden van alle ziekenhuizen. Het UMC Utrecht staat op de zesde plaats in de top 10.

Top 10 kwaliteitsbeleving ziekenhuizen onder direct omwonenden
1. Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
2. UMC St Radboud

3. Ziekenhuis NijSmellinghe

4. Antonius Ziekenhuis

5. Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)

6. Universitair Medisch Centrum Utrecht

7. Martini Ziekenhuis

8. Slingeland Ziekenhuis

9. Sint Maartenskliniek

10. Isala Klinieken

Senioren veel kritischer
Wat verder opvalt aan het onderzoek, is de kritische houding die senioren in de afgelopen twee jaar hebben gekregen ten aanzien van ziekenhuizen. Vijfenvijftigplussers zijn er aanzienlijk negatiever over gaan denken. Terwijl senioren in 2009 nog bovengemiddeld enthousiast over deze sector waren, is de stemming in korte tijd helemaal omgeslagen. "Alle negatieve publiciteit over ziekenhuizen heeft de 55-plusser kennelijk flink aangegrepen", aldus merkadviseur Beerda. "Het imago van ziekenhuizen is vooral onder deze bevolkingsgroep veel minder sympathiek geworden. De informatievoorziening en de patiëntbejegening worden door hen minder positief beoordeeld." vrijdag 2 september 2011