D66

vrijdag 2 september 2011

"Rutte, dicht eerst gaten in begroting"

Terwijl het kabinet nog forse gaten in de begroting moet dichten, komen premier Rutte en minister Verhagen vandaag in de Telegraaf naar buiten met het voornemen om wellicht meer te bezuinigen dan de 9 miljard uit het regeerakkoord. Alexander Pechtold vraagt zich af of de spanning tussen realiteit en goede voornemens niet te groot wordt: "Laat het kabinet eerst de gaten in de begroting dichten voor het met nieuwe ambities komt. Het klinkt toch een beetje als FC Volendam dat na twee verloren wedstrijden vasthoudt aan het doel om de Champions League te winnen in 2015."

Doorgeschoven

Rutte en Verhagen denken al over komende bezuinigingen maar de ambities van afgelopen jaar hebben ze niet waargemaakt. Zo schoof het kabinet een gat van een miljard euro door naar 2012. Bovendien liet PVV-leider Wilders direct weten dat er wat hem betreft nog geen sprake kan zijn van extra bezuinigingen. Pechtold: "Tot nu toe heeft het kabinet netto maar één miljard bezuinigd. Bovendien heeft het kabinet ook al een probleem van een miljard doorgeschoven. Dus ik zou het zeer steunen als het kabinet bijvoorbeeld de verhoging van de AOW-leeftijd niet langer uitstelt naar 2020 maar naar voren haalt. Maar als de politieke vriend van Rutte en Verhagen nu al op de rem trapt, begin ik het geloof te verliezen dat dit kabinet de schatkist op orde gaat brengen."

Staatsschuld killen

Opvallend is dat premier Rutte vandaag stelt dat hij de staatschuld wil "killen", terwijl de schuld onder dit kabinet flink oploopt, hoewel de schuld nu al groter is dan volgens Europese verdragen is toegestaan. D66 komt op korte termijn met voorstellen om de overheidsfinanciën wel houdbaar te maken.