Rijksoverheid

Rosenthal verwelkomt EU olie-embargo tegen Syrisch regime

Nieuwsbericht | 02-09-2011

Minister Rosenthal verwelkomt het olie-embargo tegen Syrië dat de Europese Unie vandaag heeft afgekondigd. "Met de sancties willen we het regime in het hart raken. Het moet volstrekt duidelijk zijn dat het afgelopen moet zijn met het gebruik van geweld. We voeren de druk op, zo ver als dat nodig is", aldus minister Rosenthal.

Het gaat om een verbod op import van ruwe olie en olieproducten uit Syrië. Daarnaast is er een verbod op financiering van verzekering van olietransporten. Dit betekent dat het ook voor niet-EU landen moeilijk wordt om olie te importeren uit Syrië.

De sanctielijst is uitgebreid met vier personen die het regime financieel steunen en drie bedrijven, waaronder een bank. Het embargo en de nieuwe sancties worden zaterdag van kracht.

Sinds het begin van de gewelddadige onderdrukking van protesten in Syrië, maakt Rosenthal zich in de EU hard voor het opvoeren van de druk op het regime. Vorige maand liet hij publiekelijk weten dat Nederland pleit voor uitbreiding van EU-sancties. Deze sancties zijn nadrukkelijk gericht tegen het regime en niet tegen de bevolking.

Nederland blijft zoeken naar manieren om het Syrische regime verder onder druk te zetten. Volgende week volgt nieuw overleg over het aanvullen van de sanctielijst met nieuwe personen en bedrijven.

Rosenthal blijft ook streven naar een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die de onderdrukking veroordeelt en maatregelen treft tegen het Syrische regime.

Ook blijft Nederland bij Arabische landen en onder meer de Arabische Liga ervoor pleiten dat zij de druk op Assad verder opvoeren.