Algemene Onderwijsbond

02-09-2011

Sectorraden ontvingen EUR25 miljoen aan contributie in 2010

Schoolbesturen hebben vorig jaar 24,7 miljoen euro aan contributie afgedragen aan de vijf sectorraden in het onderwijs, de PO Raad, VO Raad, MBO Raad, HBO Raad en VSNU. De geïncasseerde contributies variëren van 3,9 miljoen bij de VO Raad tot 7,6 miljoen bij de MBO Raad.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad op basis van jaarrekeningen en opgevraagde schriftelijke toelichting. Een overzicht van de kerncijfers kunt u onderaan deze pagina downloaden.

De totale gezamenlijke inkomsten beliepen vorig jaar bijna 95 miljoen euro. Een aanzienlijk aandeel daarin hebben projectsubsidies van het ministerie van Onderwijs die de koepels weer moeten doorsluizen naar de scholen.

Plus
Opgeteld hielden de raden in 2010 samen ruim vijf miljoen euro over onder de streep. De meeste koepels hebben (een deel van) het overschot toegevoegd aan hun algemene reserves. De grootste `plus' boekte de MBO Raad, ruim 2,5 miljoen euro. Het resultaat wordt in de jaarrekening grotendeels toegeschreven aan de verkoop van een pand in De Bilt. De raad vulde de algemene reserve met 3,3 miljoen aan tot 5,3 miljoen.

Minister Marja van Bijsterveldt schreef half augustus aan de Tweede Kamer op gezag van de MBO Raad dat het resultaat vooral te maken heeft met projectsubsidies die worden doorgesluisd naar onderwijsinstellingen. Die informatie is inmiddels gecorrigeerd. Volgens een woordvoerder van de MBO Raad lijkt er `onbedoeld een misverstand te zijn ontstaan. Bedoeld is dat de hoogte van de liquide middelen beïnvloed wordt door de toename van projectgelden.'

Korting
De PO Raad splitst het exploitatieoverschot van 1,3 miljoen euro uit in 9,9 ton voor de vereniging PO Raad en 3,5 ton voor de stichting Po-projecten (dat de projectsubsidies voor scholen beheert). `De middelen van de stichting zijn volledig voor projecten in de scholen. Dat willen we niet vermengen met de middelen van de vereniging', aldus een woordvoerder van de PO Raad. De VO Raad kwam bijna vijf ton in de plus en vergroot mede daarmee de algemene reserve.

Bij de VSNU wordt het resultaat van 409 duizend euro gebruikt om, samen met geld uit een aantal bestemmingsreserves, de universiteiten in 2011 een gezamenlijke korting van vijf ton op de contributie te geven. De HBO Raad stort het overschot à 283 duizend euro plus rente terug naar de hogescholen.
Volgens een woordvoerder heeft de HBO Raad besloten om het eigen vermogen niet verder te laten groeien. `Het weerstandsvermogen bedraagt momenteel ongeveer 5 miljoen, hiermee zijn de eventuele risico's afgedekt.'

Buffer
De PO Raad wil de komende jaren nog zo'n zeven ton apart gaan zetten om tot een buffer van 2 miljoen euro te komen. Die buffer, gebaseerd op een halfjaar werkgeverslasten, is volgens de woordvoerder nodig `voor calamiteiten en continuïteit'.
Bij de VO Raad bezinnen ze zich op de noodzakelijk geachte grootte van de reserves, meldt de jaarrekening.

De MBO Raad verklaart op zijn website dat er een buffer is gevormd omdat de `aangesloten onderwijsinstellingen hebben voorzien dat de eigen inkomsten zullen dalen waardoor er ook minder contributiegelden beschikbaar zullen zijn.'

In petto
De jaarcijfers zijn mede relevant in het licht van een efficiencykorting van 20 miljoen euro die minister Marja van Bijsterveldt voor de sectorraden gezamenlijk in petto heeft. De minister kan de raden alleen maar indirect `treffen', namelijk door dat geld te korten op de rijksbijdrage aan onderwijsinstellingen.

Van Bijsterveldt zegt ervan uit te gaan dat scholen die bezuiniging niet afwentelen op het primaire proces, al erkent ze tegelijkertijd dat ze er niks over te zeggen heeft. Dat geldt ook voor aangelegde reserves. `Het gaat namelijk om autonome verenigingen waar de onderwijsinstellingen op vrijwillige basis lid van zijn', schrijft ze in reactie op Kamervragen van de SP.

Opgeteld hadden de vijf sectorraden eind 2010 samen 49 miljoen euro aan liquide middelen. Daarbij zijn ook de projectgelden bestemd voor scholen meegeteld die op 31 december op de rekening stonden.

Verder:


* VO Raad: Interim-kosten
Met ingang van mei 2010 huurde de VO Raad tijdelijk een interim-directeur in. Volgens een bericht op de VO Raad-website nam hij op 12 januari dit jaar afscheid. In de jaarrekening worden de kosten die de VO Raad in 2010 maakte globaal aangeduid met circa twee ton. Desgevraagd laat een woordvoerder het extacte bedrag weten: `Voor de periode mei 2010 tot februari 2011: EUR226.338,02'.


* HBO Raad: Provisie
De HBO Raad ontving vorig jaar 462 duizend euro aan provisie vanwege een zorgcontract met Zilveren Kruis Achmea, waarvan medewerkers van hogescholen gebruik kunnen maken. Het bedrag blijkt uit een voorlopige prognose in de jaarrekening. Van de provisie wordt anderhalve ton gestoken in het jaarcongres 2011 en wordt een kleine 3 ton weer met de hogescholen verrekend. In 2009 ging het om 4,5 ton aan provisie.