Ingezonden persbericht



Fractie PvdE Spui 70 2511 BT Den Haag

Den Haag, 02 september 2011

Onderwerp: chaos rondom Transfair regeling Politie Haaglanden

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Den Haag, de heer J.J. van Aartsen.

Recentelijk sprak onze fractie met een aantal politieagenten en ex politieagenten van het korps Haaglanden. Bij het Korps schijnt een regeling te zijn waarbij politieagenten die vrijwillig vertrekken, een aanspraak kunnen maken op de zogenaamde Transfair regeling. Deze regeling zou in het leven geroepen zijn om aan de bezuinigingseisen van het Ministerie te voldoen. Door medewerkers financieel te stimuleren vrijwillig het Korps te verlaten, kon men middels deze regeling op een gemakkelijke wijze aan de bezuinigingseisen voldoen, zodat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen.

Echter, er is veel onduidelijkheid over deze regeling en onze fractie heeft zelfs correspondentie mogen inzien die ronduit tegenstrijdig is. Zo heeft een ex rechercheur die in oktober 2010 vrijwillig vertrok nooit het aanbod van een Transfair regeling gekregen. Toen hij er later achterkwam dat een dergelijke regeling wel degelijk bestond en hij navraag deed, kreeg hij verschillende antwoorden en werd hij afgewimpeld. Er is tevens een geval bekend van een rechercheur die voor zijn vrijwillig ontslag een aanvraag heeft ingediend. De aanvraag van deze rechercheur werd uiteindelijk afgewezen, omdat de regeling niet meer zou bestaan. Echter bleek na onderzoek dat een ander korpslid, dat na deze rechercheur weg is gegaan, wel in aanmerking kwam voor de regeling, hoewel de aanvraag daartoe later was ingediend.

Daarnaast bestaat er het hardnekkige vermoeden bij veel agenten dat deze regeling verkapt bedoeld is om de "minder goede" agenten kwijt te raken. Agenten die zich vaak ziekmelden en dergelijke. Een vorm van antiselectie dus.

We hebben tevens begrepen dat een aantal politievakbonden ook bezig zijn met deze kwestie en dat deze ook vragen hebben gesteld aan de korpsleiding. Hier is echter nog geen antwoord op gekomen.

Met verwijzing naar het betreffende artikel van het reglement van orde stel ik u de volgende vragen;


1. Is het college bekend met de Transfair regeling bij Politie Haaglanden?
2. Kan het college helder en duidelijk aangeven wat deze Transfair regeling inhoudt? Zo nee, waarom niet?
3. Kan het college helder en duidelijk aangeven vanaf wanneer deze Transfair regeling bestaat? Zo nee, waarom niet?
4. Hoeveel geld zat er in "het potje" van deze Transfair regeling, hoeveel geld zit er nu nog in en wat is de maximale vergoeding die een agent kan krijgen bij vrijwillig vertrek?
5. Is er een inzicht te verkrijgen in de schommelingen in bedragen die uitgekeerd zijn en wat zijn de maatstaven voor de hoogte van de uitkeringen?
6. Kunnen agenten die deze regeling nooit aangeboden hebben gekregen, terwijl deze wel bestond ten tijde van hun vertrek, alsnog een beroep doen op deze regeling? Zo nee, waarom niet?
7. Klopt het vermoeden dat de regeling voornamelijk is bedoeld om de "minder goede" agenten te stimuleren vrijwillig weg te gaan en zo ja, is dit niet een vorm van antiselectie en schiet de regeling dus zijn doel voorbij? Graag een toelichting.
8. Kan het college verklaren waarom er vanuit het management van de politie tegenstrijdige en zelfs vermoedelijk onjuiste informatie wordt verstrekt aan de agenten wat ertoe bijdraagt dat er verwarring bestaat bij veel agenten?
9. Is het college bereid om er bij het management op aan te dringen deze regeling transparant en toegankelijk te maken voor iedereen die er een beroep op wil doen?
10. Gelet op het feit dat de bezuinigingen bij de politie naar beneden zijn afgesteld en er dus minder agenten weg hoeven; blijft deze Transfair regeling bestaan of is deze regeling een aflopende zaak?

Uw antwoorden zie ik graag tegemoet,