Technologie Stichting STW

STW-perspectiefprogramma H-Haptics bij TU Delft van start

donderdag 1 september 2011

Op vrijdag 2 september 2011 vindt de aftrap plaats van het STW-Perspectiefprogramma H-Haptics (Human-centered Haptics). Dit programma gaat intelligente besturingssystemen ontwikkelen die âwetenâ wat de operator wil, helpen bij het uitvoeren van een robotische taak op afstand en die acties op een intuïtieve manier terugkoppelen naar de mens door middel van krachten.

Op de besloten kick-off dag komen de partners samen. Dit zijn vertegenwoordigers van de universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente, Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam, het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, en twaalf bedrijven op het gebied van mechatronica, visualisatie, ICT, technische en medische toepassingen. De deelnemers bespreken hoe het onderzoek vorm krijgt binnen toepassingsgebieden zoals de ruimte, de diepzee, kernreactors, operatierobots, stuurbare naalden en, letterlijk, handen aan het bed. H-Haptics heeft 4,75 miljoen euro ter beschikking, verdeeld over zeven projecten.

Meer informatie: Programmaleider prof.dr. Frans van der Helm,TU Delft, tel. 015-2785616, f.c.t.vanderhelm@tudelft.nl Program Officer drs. Arend Zomer, Technologiestichting STW, tel. 030-6001364, a.zomer@stw.nl