Port of Rotterdam

Datum 31-8-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Nieuwe impuls voor Heijplaat en RDM-terrein

De gemeente Rotterdam, de deelgemeente Charlois, Woonbron en het Havenbedrijf zetten vrijdag 2 september hun handtekening onder de Samenwerkingovereenkomst (SOK) Heijplaat. In deze, voor het dorp Heijplaat en het ontwikkelterrein RDM belangrijke overeenkomst, maken de samenwerkende partijen afspraken over revitalisering en verdere ontwikkeling van het dorp en aangrenzend havengebied waaronder de sloop van de naoorlogse huizenblokken, de bouw van bijna 200 woningen, de renovatie van de basisschool en de aanleg van een westelijke ontsluitingsweg.

De ontwikkeling maakt onderdeel uit van de samenwerking tussen `Stad & Havens' en wordt mede gedragen door Stadshavens Rotterdam. De rol van de bewoners van Heijplaat en de klankbordgroep `Heijplaat Vitaal' is van groot belang en invloed geweest bij de totstandkoming van de kortweg `SOK' genoemde samenwerkingsovereenkomst Heijplaat.

De plannen van woningbouwcorporatie Woonbron voor sloop, en de nieuwbouw van circa 180 tot 200 grondgebonden woningen, gaan onverminderd door en moeten in de toekomst ertoe leiden dat het inwonersaantal toeneemt tot ongeveer 2.000. Dit aantal is nodig om voorzieningen als de nog te renoveren basisschool, buitenschoolse opvang, supermarkt, het verenigingsleven en eerstelijnsgezondheidszorg, in stand te houden en op verantwoorde wijze te laten functioneren.

Het RDM-terrein (voorheen de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij en thans Research, Design & Manufacturing) vormt samen met het dorp Heijplaat een aantrekkelijk leer-, werk- en woongebied. Door de komst van de RDM campus weten steeds meer innovatieve en maritieme bedrijven en opleidingsinstituten het RDM-terrein te vinden. Heijplaat is door deze ontwikkelingen, en de nieuwe woningen in de inmiddels gerealiseerde nieuwbouwprojecten Heijse Blick en de Wijde Blick, weer in trek als woongebied.

Om de ontwikkelingen van het RDM-terrein en de Heijplaat te versterken is een westelijke ontsluitingsweg nodig. Deze, overigens deels bestaande weg, loopt vanaf het RDM-terrein zuidzijde, via de Heysekade, Eemhavenweg, Arie den Toomweg en Bunschotenweg naar de Waalhavenweg. Waar het dorp nu nog doorsneden wordt door de Eemhavenweg, vormt het straks een aaneengesloten geheel. Een gedeelte van deze weg komt te vervallen wat de veiligheid zal doen toenemen en het dorpse karakter zal versterken.

Deze en andere afspraken zijn vastgelegd in de
samenwerkingsovereenkomst die vrijdagmorgen 2 september op 09.00 uur in het Dokkaffee op het RDM-terrein ondertekend wordt door Hamit Karakus, wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed en Stedelijke Ontwikkeling, Hans Smits, president-directeur Havenbedrijf, Ed Goverde, voorzitter deelgemeente Charlois en Erwin Zwijnenburg, vestigingsdirecteur Woonbron.