Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Special Arts bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Persbericht | 29 aug 2011 - 13:36

Openingstentoonstelling `Bewaren voor later' in Amersfoort

De openingstentoonstelling van Special Arts gaat op vrijdag 2 september van start in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. De commissaris van de koningin van de provincie Utrecht, dhr. R.C. Robbertsen, verricht de opening. Televisiepresentator en Amersfoorter Marc Dik maakt bij deze gelegenheid de winnaars bekend van de Special Award 2011. Dit is dé landelijke wedstrijd beeldende kunst voor kunstenaars met een handicap.

De jury, bestaande uit kunstrecensent Sacha Bronwasser en beeldend kunstenaars Wouter Stips en Couzijn van Leeuwen, heeft met veel aandacht de selectie en jurering van de werken verzorgd. Zij selecteerden 57 kunstenaars. Daarvan zijn er 18 genomineerd voor de prijzen van de Special Award.

Klaaske de Vos, directeur van Special Arts: `Het thema van de Special Award is Bewaren voor later. Dit sluit goed aan bij de doelstellingen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, maar is ook voor de kunstenaars van deze tentoonstelling belangrijk. Want elke kunstenaar wil natuurlijk dat zijn werk bewaard blijft voor later!'

Het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, officieel geopend door H.M. koningin Beatrix in 2009, is een spraakmakend ontwerp van de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg.

Cees van 't Veen, directeur van de Rijksdienst: `Ik ken de organisatie Special Arts goed. Dus toen het verzoek kwam om in ons gebouw de openingstentoonstelling te organiseren, heb ik geen moment geaarzeld en onmiddellijk toegezegd. Deze organisatie, en het werk dat zij verricht, heeft onze sympathie. Daarbij komt dat ons bijzondere gebouw een publieke functie heeft en wij als overheidsdienst graag bijdragen aan een gemeenschapsdoel door ruimte beschikbaar te stellen.'

De tentoonstelling zal van 5 tot en met 20 september bij de Rijksdienst blijven, waarna de werken verhuizen naar de Woonbeurs Amsterdam in de RAI (24 september t/m 2 oktober). Tot slot gaat een deel van de collectie van 7 tot en met 30 oktober naar Paleis Soestdijk.