Gemeente Dongeradeel


Dokkumer Admiraliteitsdagen: nieuw stadsfeest in Noordoost Fryslân

Waterstadevenement met kunst, cultuur- en waterrecreatie.

Waddenvissers, burgers en ondernemers bundelen hun kracht voor een nieuw publieksevenement in het eerste weekend van september: de Dokkumer Admiraliteitsdagen. Het stadsfeest van Dokkum op 2, 3 en 4 september a.s. heeft een maritiem accent met het oogstfeest van de waddenoester, concerten op het water, proeverijen van vis- en streekproducten op de wal, kunst- en cultuurattracties in de binnenstad en een zeilrace van ondernemers op het Lauwersmeer. De Admiraliteitsdagen staan in het teken van Dokkum als oudste havenstad van het noorden, economisch van oudsher verbonden met overzeese handel en zeevisserij voor de kust. Opening van de Dokkumer Admiraliteitsdagen met het oogstfeest van de waddenoester markeert een nieuwe maritieme traditie, naast die van de Dokkumer Grenaet (garnaal), verbonden met de kustvisserij in het noorden.

Oesteroogstfeest
Voor Fries-Groningse oestervissers is begin september het begin van het oesterseizoen. Een ideale tijd voor officiële aanbieding van de eerste verse waddenoesters in Dokkum aan de burgemeester als vertegenwoordiger van de consument. De handgeraapte oester van het wad, niet lang geleden als Japanse exoot in het Nederlandse kustwater terecht gekomen, is in opkomst als culinair topproduct onder de Nederlandse zeegerechten. Chefkoks en oesterkenners roemen de kwaliteit van het oestervlees. Specialiteitenrestaurants zijn bovendien erg gecharmeerd van de fraai gevormde ruwe oesterschelp op het bord van de liefhebber. De oestervangst ontwikkelt zich als neventak van ecologische vissers aan de waddenkust. Duurzaam EN rendabel vissen in de natuur van het werelderfgoed van de Waddenzee is alleen haalbaar als de visser door het jaar heen op verschillende vissoorten en schelpdieren mag vissen. Onder de merknaam Van de Kust heeft de Fries-Groningse vissersgroep tot 2014 daarom een experimentele vergunning voor een gemengde visserijbedrijf. Dat maakt gespreide kleinschalige vangst mogelijk van Waddenzee producten als zeebaars, harder, garnaal, oesters en kokkels. De oester is daarbij ongeveer begin september, dezelfde tijd als de Dokkumer Admiraliteitsdagen, voldoende op smaak voor consumptie na herstel van de voortplantingstijd sinds het voorjaar.

De vissers brengen op vrijdagavond 2 september vanaf 20.30 uur de eerste oestersde stad binnen met het historisch `fiskerskip' de Wierumer Aak en de Dokkumer Admiraal in de hoofdrol. Brassmuziek door de Friese Jeugd Brassband vanaf een open lucht muziektent op het water en een publieksconference van de Admiraal op de voorplecht van de boot maken de oesterintocht tot een muzikaal en theatraal spektakel op het Dokkumer Grootdiep. De officiële aanbieding van oesters aan burgemeester Marga Waanders wordt gevolgd door een live-concert in de muziektent op het water. Onder de titel 'Wy dogge de blommen'' presenteren sopraanzangeres Miranda van Kralingen en de Friese troubadour en folkzanger Piter Wilkens, begeleid door de brassband onder leiding van Durk Nauta, een zeer afwisselend vrolijk open lucht concert van eigen repertoire en gezamenlijke duetten. Het publiek op de wal geniet van warme hapjes, verse oesters, gerookte paling, garnalen en andere visproducten.

Kunst, cultuur en waterrecreatie
Voor zaterdag 3 september staat de Dokkum-Lauwerszee Regatta op het programma, de jaarlijkse zeilrace van ondernemers op het Lauwersmeer. Zo'n veertien teams van regionale bedrijven strijden vanaf 14.00 uur in open zeilpramen om de Wierumer Aek Bokaal op het water voor restaurant Het Booze Wijf op Lauwersoog. Zaterdag overdag en 's avonds is voor een breed publiek in de Dokkumer binnenstad veel te beleven met kunst, cultuur en waterrecreatie. Dat varieert van gratis stadsrondvaarten en een uitgebreide kunstmarkt op straat tot vrij toegankelijke bezienswaardigheden in de stad met live-camerabeelden van carillonbespeling of lopen op het water met manshoge aquaballen. In een live-performance op straat schildert beeldend kunstenaar Dirk Hakze, luisterend naar pianomuziek van Chopin, kleurrijke (zee-) landschappen op het doek. Een swingende afsluiting 's avonds op het Grootdiep is het open lucht optreden van jazz vocaliste Francien van Tuinen in de muziektent op het water. Zondagmiddag volgt om 15.00 uur in de Bonifatiuskapel een groots meezingconcert van popmuziek met de band Exposure & Friends en Jelle B. Het volledig programma met aanvangstijden is te zien op www.dokkum.nl.

Tijdens het weekend van de Admiraliteitsdagen is de waddenoester - vers of verwerkt in gerechten - te verkrijgen in een aantal lokale restaurants, de vishandel en de Jumbo-supermarkt. Het waterstadevenement Dokkumer Admiraliteitsdagen is georganiseerd door Stichting Stadsmarketing Dokkum met medewerking van winkeliersvereniging Club '65, Ondernemers Sociëteit Dokkum, Stichting Stadsfeesten Dokkum en de Fries-Groningse vissersgroep Van de Kust.
* A5-Admiraliteitsdagen.pdf