Projectorganisatie Maasvlakte 2


Wereldhavendagen: Maasvlakte 2, omdat de haven smaakt naar méér!

22-08-2011 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Het thema van de Wereldhavendagen 2011 lijkt Maasvlakte 2 op het lijf geschreven: 'De haven smaakt naar meer!' Met Maasvlakte 2 kríjgt de haven méér!

De haven smaakt op vele manieren naar meer. Of het nou gaat om de culinaire aspecten van de haven of om de drang naar kennis, groei, ontwikkeling en innovatie. Veel van de levensmiddelen die we in onze koelkast hebben, vinden als half- of eindfabricaat via de haven van Rotterdam hun weg naar de supermarkt. De Rotterdamse haven is bovendien als internationale en duurzame wereldhaven koploper. En een haven die naar meer smaakt, móet uitbreiden. Dit is precies wat momenteel met de aanleg van Maasvlakte 2 gebeurt! Sinds 1 september 2008 wordt gebouwd aan een nieuw stukje Nederland. De aanleg van Maasvlakte 2 verloopt voorspoedig en het nieuwe land rijst uit de zee omhoog. De landaanwinning meet in totaal circa 2.000 hectare, zo groot als Schiphol of Disneyland Parijs. Voor de helft bestaat dit uit infrastructuur, zoals zeeweringen, vaar-, spoor- en autowegen en havenbekkens. De overige 1.000 hectare biedt ruimte aan bedrijfsterrein, direct gelegen aan diep vaarwater. Door te groeien met Maasvlakte 2 kan de haven van Rotterdam haar Europese koppositie de komende decennia vasthouden en uitbreiden.

'De haven smaakt naar meer' is het toepasselijke thema voor de komende editie van de Wereldhavendagen op 2, 3 en 4 september. De haven is een aantrekkelijke plek om te werken, wonen en te recreëren. De Rotterdamse haven zorgt - direct en indirect - voor veel toegevoegde waarde en daarmee voor werkgelegenheid. De haven biedt direct werk voor circa 60.000 mensen. De bijdrage aan de totale Nederlandse economie is nog veel groter. Niet alleen de regio, maar ook de rest van Nederland profiteert dus van de Rotterdamse haven. Daarom is investeren in de toekomst van de haven van groot belang.

Maasvlakte 2 op de kade
Maasvlakte 2 is, net als voorgaande jaren, te vinden op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Naast de aanwezigheid op de Parkkade worden ook excursies georganiseerd naar FutureLand, het informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. Op de Parkkade is van alles te zien en te beleven. Niet alleen over de bestaande haven, maar zeker ook over het allernieuwste stukje. Betrokken projectmedewerkers beantwoorden alle vragen over de aanleg van Maasvlakte 2.

In 2010 trok de presentatie op de Parkkade veel bezoekers

Ook aannemerscombinatie PUMA, een samenwerkingsverband van de baggerconcerns Boskalis en Van Oord, is vertegenwoordigd en laat de kunst van het landaanwinnen zien. Eveneens op de Parkkade presenteert terminaloperator Rotterdam World Gateway (RWG) zich. Tijdens de Wereldhavendagen zijn in het centrum van Rotterdam de enorme schepen te bezichtigen waarmee het zand voor Maasvlakte 2 wordt gewonnen op zee, de zogenaamde sleephopperzuigers. De waterbouwers geven aan boord tekst en uitleg aan het publiek over de werking van deze enorme schepen.

Excursies naar de toekomst
Havenliefhebbers die de aanleg van Maasvlakte 2 van dichtbij willen ervaren, maken tijdens de Wereldhavendagen een busexcursie naar FutureLand voor een onovertroffen uitzicht op de havenuitbreiding. Dichter bij een nieuw stuk Nederland én de nieuwe haven kun je niet komen. Ervaar zelf hoe het is als zand, steen, beton en wind de boventoon voeren. Kom alles te weten over Maasvlakte 2, de achtergronden en de stand van het zand en het steen. Naast de speciale Havendagenpresentatie ga je natuurlijk ook zelf op onderzoek uit!

Een aantal excursies wordt gecombineerd aangeboden met een rondrit met de FutureLand Express over het nieuwe land. Aan deelname aan deze rondritten zijn voorwaarden verbonden. Deze zijn te vinden op futureland.nl. Kaarten zijn te bestellen via www.wereldhavendagen.nl of 010-412 53 53. Kaarten zijn vanaf 30 augustus t/m zondag 4 september ook af te halen bij de het Reisbureau. Het Reisbureau is gelegen in het Drijvend Paviljoen aan de Tillemakade in de Rijnhaven en is van 10.00 tot 19.00 uur geopend. Tijdens de Wereldhavendagen op 2, 3 en 4 september is het Reisbureau open van 08.00 tot 18.00 uur en is telefonisch reserveren niet mogelijk.

FutureLand is ook op eigen gelegenheid gratis te bezoeken en, naast de themadagen en -weekenden, geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. Adres FutureLand: Europaweg 902, 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam Havennummer 8213. Kijk voor meer informatie op www.futureland.nl.