Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 september 2011

Gemeente Alkmaar zet duurzame huisvuilwagen in

Per 1 september rijdt er een nieuwe huisvuilwagen door Alkmaar, deze rijdt op aardgas. Daarmee komt het aantal duurzame wagens op aardgas van Stadswerk, gemeente Alkmaar, op vier. De aanschaf van aardgasauto past het beleid van de gemeente Alkmaar om duurzame mobiliteit te stimuleren, ook binnen de eigen organisatie.

Wethouder Duurzaamheid en Bereikbaarheid Jan Nagengast (CDA): 'Alkmaar is een stad die duurzaam ondernemen in brede zin stimuleert. Duurzame mobiliteit is daar een onderdeel van. Naast het stimuleren van bewoners en bedrijven om samen met de gemeente een actieve bijdrage te leveren aan de scheiding van afval, is het ook wenselijk om de wijze van afvalinzameling op een duurzame wijze te doen.'

De aardgasmotoren kennen nagenoeg geen uitstoot van roetdeeltjes, koolwaterstoffen of stikstofoxiden, een lagere CO2-uitstoot of zelfs helemaal geen CO2-uitstoot bij voeding op biogas. Naast schoner is de aardgasmotor ook stiller, ongeveer 5 dB minder dan een vergelijkbare diesel. De brandstofkosten liggen bij gelijke trajecten zo'n 20 % lager dan bij dieselvoertuigen.

Met de aardgasmotoren kan in de toekomst ook worden overgegaan op groengas, waardoor de wagens CO2 neutraal zijn. Groengas wordt verkregen door vergisting van groen afval. Bij de vergisting van GFT ontstaat biogas, één volle groene rolemmer van 180 liter levert 15 tot 20 kilo compost op. HVC beschikt over een vergistinginstallatie in Middenmeer. Hier wordt GFT niet alleen gecomposteerd maar ook omgezet in groengas. GFT wordt dus in vergelijking met alleen compostering nu tweemaal nuttig gebruikt. Deze installatie is deze zomer opgestart en levert het eerste groengas naar verwachting in oktober aan het regionale aardgasnetwerk.

Twee wagens van het stadsbedrijf Stadswerk van de gemeente Alkmaar worden reeds ingezet op integraal wijkonderhoud. Een andere wagen is een servicewagen voor de garage/ technische dienst van Alkmaar. De onlangs aangeschafte, nieuwe wagen wordt ingezet voor het ophalen van huisvuil.