Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV presenteert initiatiefwet Koningshuis

Andre Elissen en Lilian Helder hebben vandaag een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de rol van de Koning te moderniseren. Nederland heeft een Koningin, maar omdat de Grondwet spreekt van het ambt van Koning wordt de term Koning gebruikt.

Klik hier om het filmpje van de persconferentie te bekijken op NOS.nl

De PVV is vóór het Koningshuis en het behoud van de monarchie! Daarom vindt de PVV dat de monarchie een goede plaats binnen onze democratie dient te hebben. Nederland mag niet in een republiek veranderen.

Het belang van de koning als Staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden kan dan ook niet genoeg benadrukt worden. De koning is het symbool van eenheid. De koning vertegenwoordigt het Koninkrijk der Nederlanden in binnen- en buitenland en de koning staat als neutraal Staatshoofd boven de partijen.

De discussie over de schijn van politieke invloed van de Koning speelt echter al geruime tijd en dat is niet goed voor de onafhankelijke positie van ons Staatshoofd. Iemand die de schijn van politieke invloed heeft, kan namelijk niet neutraal zijn en boven de partijen staan. Deze schijn van politieke invloed bestaat onder andere omdat de Koning onderdeel uitmaakt van de regering, voorzitter is van de Raad van State (het hoogste adviescollege van de regering) en na de verkiezingen de (in)formateur aanwijst.

Binnen een democratie is het daarnaast ook zo dat iemand die op basis van erfopvolging een belangrijke positie bekleedt, geen politieke invloed (of de schijn daarvan) zou moeten hebben.

Het voorstel van de PVV houdt in dat de Koning nadrukkelijk een ceremoniële en representatieve rol gaat spelen. De Koning maakt dan geen onderdeel meer uit van de regering en is ook niet meer de voorzitter van de Raad van State. Ook zal de Tweede Kamer voortaan zelf de (in)formateur aanwijzen. Daarnaast neemt de PVV in de Grondwet op dat de Koning het Staatshoofd is, eerder stond dit nog niet in de wet. Tevens wordt opgenomen in de Grondwet dat de Koning zijn ambt neutraal en onpartijdig vervult ten behoeven van de eenheid en de continuïteit van het Koninkrijk.

Met dit voorstel wil de PVV de monarchie behouden en bestendigen en zorgen dat de Koning de Koning blijft van alle Nederlanders, nu en in de toekomst.