Gemeente Tilburg

Persbericht

1 september 2011

Aanpak zwerfafval en illegale stort gaat verder

Abdij- en Torenbuurt, Van Limburg Stirumlaan en Noordhoekring nu aan de beurt

De gemeente pakt sinds juni 2011 zwerfafval en illegale stort extra hard aan op tien locaties in de stad. Van september tot en met november zijn de Abdij- en Torenbuurt, de Van Limburg Stirumlaan en de snoeproute Noordhoekring - Lange Schijfstraat aan de beurt. Het doel is om het zwerfafval en de illegale stort op deze plekken te verminderen en de stad schoner, leefbaarder en veiliger te maken en te houden. De gemeente hoopt dit te bereiken door duidelijkheid over regels en boetes, extra reiniging, meer controle en handhaving op zwerfafval en illegale stort, maar ook meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid van burgers.

Op de nieuwe locaties werkt de gemeente samen met woningbouwcorporaties, met de bewonerscommissie van de Abdij- en Torenbuurt en bij de snoeproute met het Sint Odulphuslyceum aan de Noordhoekring en de Super de Boer aan het Lieve Vrouwenplein. Wethouder Roel Lauwerier: "Deze aanpak sluit aan op andere programma's en moet er toe leiden dat de locaties die het ergst vervuild zijn in de stad duidelijk schoner worden, ondanks de bezuinigingen. De gemeente kan dit natuurlijk niet alleen, burgers moeten hierin ook hun verantwoordelijkheid nemen. Samen houden we de stad schoon."

Wijk Jeruzalem

In juni 2011 is het project zwerfafval en illegale stort gestart in de Caspar Houbenstraat en Veluwestraat in de wijk Jeruzalem. In de afgelopen drie maanden zijn er 39 meldingen van zwerfafval en illegale stort binnengekomen bij de gemeente. In 2010 waren er in dezelfde periode 110 meldingen. In juni 2011 was er een toename van meldingen naar aanleiding van de bewonersbrief. Na een maand namen de meldingen af. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de extra reiniging en controles. In juni,juli en augustus is veertien keer (44 keer in 2010) illegale stort bij de ondergrondse containers aangetroffen. In twee gevallen kon de dader worden achterhaald. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Zij moeten een boete van EUR 70,- betalen. Op andere plekken in de wijk Jeruzalem is nog elf keer (23 keer in 2010) illegale stort aangetroffen en verwijderd. Verder is opgetreden tegen bewoners die op straat aan hun auto sleutelden en zijn winkelwagens met afval weggehaald. Eén keer zijn chauffeurs die sliepen in hun vrachtwagen weggestuurd. Wethouder Roel Lauwerier: "Samengevat kunnen we zeggen dat de wijk Jeruzalem schoner geworden is ten opzichte van 2010 en dat het aantal meldingen van illegale stort en zwerfvuil fors is afgenomen."

Stickers met boetebedragen

Een van de maatregelen binnen het project is het bestickeren van alle afvalbakken in het openbaar gebied in de gemeente Tilburg. Op de stickers staan de boetebedragen die gelden voor het veroorzaken van zwerfvuil, het storten van illegaal afval en/of het niet opruimen van hondenpoep. Vrijwel alle afvalcontainers in Tilburg hebben al stickers met boetebedragen. De gemeente heeft nu ook stickers laten maken voor de afvalbakken en hondenpoepbakken. De stickers hebben een levensduur van ongeveer drie jaar en zijn na deze periode eenvoudig te verwijderen. Begin september zijn door de hele stad ongeveer 4.000 stickers geplakt. Hiermee hoopt de gemeente nog meer te benadrukken dat burgers en gemeente samen verantwoordelijk zijn voor een schone stad. Zwerfafval, hondenpoep en illegale stort levert de vervuiler een boete op van minimaal 70 euro en kan (afhankelijk van de ernst) leiden tot bestuursdwang of zeer hoge boetes. De gemeente kan ook verwijderingskosten in rekening brengen.

Tien locaties

De gemeente heeft onderzocht op welke plekken in de stad de overlast van illegale stortingen en/of zwerfvuil het grootst is. Er zijn tien hotspots aangewezen aan de hand van meldingen uit het Centraal Meldpunt, aangevuld met kennis van de gebiedsteams en medewerkers van de gemeente die zorgen voor de reiniging en het toezicht in de openbare ruimte. Vijf locaties hebben ondertussen al extra aandacht en tot juli 2012 volgen nog omgeving Kruizemuntweg, omgeving Nassau- en IJskelderstraat, omgeving Calandhof, Oude Beeksepad (in samenwerking met gemeente Goirle), omgeving Oude Rielsebaan en Driehuizendijk.
---