Gemeente Almere

Stadsdorp Nobelhorst biedt ruimte


01-09-2011

jpg "O, kunnen we straks ook gewoon een woning kopen? Of huren? Wat fijn." "We hebben een bedrijf en we weten niet zeker of de bank ons nu al kan financieren. Kunnen we ook een bedrijfsruimte huren en misschien later kopen?" Ja, dat kan. In Nobelhorst, stadsdorp voor initiatieven, kunnen mensen zich op alle mogelijke manieren vestigen. Hier komen ondernemingszin, ecologie en uitwisseling van ervaring en talent samen.

De gemeente Almere en woningcorporatie Ymere bekrachtigden afgelopen woensdag met het ondertekenen van een zogeheten koop- en realisatieovereenkomst hun huidige en toekomstige samenwerking aan het stadsdorp Nobelhorst (voorheen bekend als Almere Hout Noord). In de komende acht tot tien jaar verrijst tussen de bosrand van Almere Hout en de Flevopolder een wijk met zo'n 4.300 woningen en waar vele kleine en grote ondernemers zich zullen vestigen. In het gebied krijgen bewoners en gebruikers volop de ruimte en mogelijkheden om straks hun woondroom, bedrijfslocatie of combinatie hiervan waar te maken.

Mensen maken de stad: het slaat aan

Wethouder Adri Duivesteijn: "Wij gaan van Almere Hout Noord, van onderaf, met veel ruimte voor initiatieven van toekomstige bewoners en gebruikers, een sociaal duurzame wijk maken. Dat houdt in ieder geval in dat de wijk van goed doordacht wordt ontworpen en gemaakt, en daarmee straks en in de toekomst aantrekkelijk is. Een sociaal duurzame wijk is een wijk die na de oplevering alleen maar beter wordt. Wonen en werken gaan er hand in hand met milieubewustzijn en gemeenschapszin. Er is volop ruimte voor initiatieven en ideeën van toekomstige bewoners, ondernemers en anderen die zich er willen vestigen. Mensen maken de stad."

Ymere-bestuurder Stefan Schuwer: "Als mede-regisseurs van Nobelhorst gaan wij een zeer vernieuwende vorm van gebiedsontwikkeling in. De toekomstige bewoner en/of ondernemer wordt vanaf het eerste moment meegenomen in de planontwikkeling en dat is voor ons als bestuurders en voor ons team een grote uitdaging. Maar we hebben vertrouwen in elkaar en de reacties van belangstellenden maakt dat wij overtuigd zijn dat we de juiste koers zijn ingeslagen en de juiste aanpak hebben gekozen, vooral ook in deze crisistijd.".

Ymere en de gemeente borgen dat de wijk met een zodanige kwaliteit wordt ontworpen en gerealiseerd dat zij door de jaren heen haar aantrekkelijkheid behoudt en steeds aantrekkelijker wordt. Mensen maken de stad."

En deze manier van werken slaat aan. Het eerste deel van de wijk, met in totaal ongeveer ruim 250 woningen/kavels, wordt voor zo'n 70% `gevuld' met initiatieven uit de markt. De overige woonwensen worden via woonwensen-onderzoek, ontmoetingen met belangstellenden en via de website www.nobelhorstalmere.nl geïnventariseerd. De ideeën lopen zeer uiteen: er zijn mensen die graag mee willen denken, mensen die zelf aan de slag willen, soms met grootse ideeën.

Ondernemers: nu plannen maken, aan de slag in 2012

Er is volop ruimte voor ondernemers, die aan de slag willen in het stadsdorp, ook voor bedrijven die al in 2012 aan de slag willen. Dat kan op veel manieren: zelfbouw, in combinatie met een woning, een bedrijfsruimte in de tuin, of het afnemen van bedrijfsruimte in koop of huur. Zo wordt het gat tussen zolderkamer en bedrijventerrein gevuld en moet Nobelhorst de ondernemende wijk worden waar we op rekenen.

Starten rond de brink in 2012

Eind van dit jaar verwacht de projectorganisatie in verkoop te gaan met kavels en woningen en de start bouw is voorzien voor de zomer van 2012. De start van de bouw vindt plaats rond één van de brink, die straks de logische ontmoetingsplaats wordt, met winkels, de school én de eerste buurtschuur van Nobelhorst.

Inspiratie? Het InitiatievenLab!

Op een online `InitiatievenLab' op www.nobelhorstalmere.nl kunnen voorstellen, ideeën en initiatieven worden geplaatst. Dat kunnen ook ideeën zijn mensen die niet per se zelf willen bouwen: ook suggesties van huurders of kopers van woningen of bedrijfsruimten zijn van harte welkom.