CNV Vakmensen


CNV Vakmensen sluit alsnog cao Openbaar Vervoer


01 september 2011

"Dit onderhandelingsresultaat mag er zijn", concludeert onderhandelaar Wyb Kusters namens CNV Vakmensen. Er ligt een onderhandelingsresultaat voor een tweejarige cao (1/1/11 - 31/12/12) in het openbaar vervoer. Na bijna tien maanden onderhandelen bereikte CNV Vakmensen donderdag een voorlopig akkoord over 4 procent loonsverhoging voor de mensen in het OV en bovendien een werkgelegenheidsgarantie voor al het direct uitvoerend personeel in vaste dienst. Het cao-protocol, dat vandaag werd voorzien van de benodigde handtekeningen, geldt voor circa 12.000 werknemers.

"CNV Vakmensen legt dit onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan zijn leden. Hoewel de vervoersbedrijven onder druk staan vanwege concurrentie, is met deze cao-onderhandelingen boven tafel gebleven dat het winnen van een vervoersconcessie nooit over de rug van het personeel kan gebeuren. Wij hebben een reële loonsverhoging kunnen afdwingen én voldoende garantie op werkgelegenheid." Onderhandelaar Wyb Kusters is opgetogen over het resultaat.

Risico
Volgens hem is met dit resultaat bereikt dat hele wilde bewegingen in vervoersland nooit in zijn geheel door de werknemers zullen worden gevoeld. "En daarmee is het ondernemersrisico terug waar het hoort: bij de ondernemer en niet bij de werknemer", aldus Kusters.

Dam
Met dit onderhandelingsresultaat is afgesproken een dam op te werpen tegen concurrentie op arbeidsvoorwaarden door onderaanneming. Voor alle werkzaamheden in het OV geldt voortaan de cao OV. In de cao worden daarvoor dwingende teksten opgenomen die geen ruimte laten voor eigen uitleg en werkzaamheden onder andere cao's.

Er is nu ook een eerste aanzet gemaakt om de positie van indirecte werknemers bij concessiewisselingen beter te borgen. Gaandeweg deze cao-periode worden deze afspraken nog verder uitgewerkt.

Pensioen
De pensioenopbouw bij het SPOV wordt verbeterd. Dit kost werknemers geen extra premie. Ook is overeengekomen dat de premiefranchise van werknemers wordt geïndexeerd met eenzelfde percentage als de afgesproken loonsverhoging.

---

nieuwslijst