Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 Huurtoeslag voor kamerbewoners?

Het kabinet wil geen huurtoeslag invoeren voor studentenkamers, tegen de wil van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Ook belangengroepen, zoals de koepel van studentenhuisvesters Kences, de landelijke studentenvakbond lsvb en de Woonbond zijn voor (her)invoering van huurtoeslag voor onzelfstandige woonruimte. De reden is dat het de bouw van onzelfstandige studentenwoningen stimuleert. Dat is hard nodig omdat er nog steeds een nijpend tekort is aan betaalbare studentenhuisvesting. Minister Donner is tegen, om juridische en budgettaire redenen. Wat vindt u?

Voor: 'Krom dat zelfstandige kamers goedkoper zijn'

pages/nieuws/images/stelling/Vincent_Buitenhuis.jpg Vincent Buitenhuis, directeur van Kences: `Kences pleit al sinds haar oprichting in 1999 voor herinvoering van huurtoeslag voor onzelfstandige woonruimte. Het zal daarom niet verbazen dat de sociale studentenhuisvesters het in principe eens zijn met deze stelling.

Het blijft krom dat huurders van zelfstandige kamers met volledig eigen voorzieningen per saldo minder betalen dan huurders van onzelfstandige kamers met gedeelde voorzieningen. De netto huur voor een zelfstandige kamer van 24 m2 bedraagt 1 212, na aftrek van 1 118 huurtoeslag. Voor een veel kleinere onzelfstandige kamer van 12 m2 betalen jongeren 1 230, 1 18 meer.

Wij hebben jarenlang gestreden voor huurtoeslag voor studentenkamers, maar helaas zonder succes. De Tweede Kamer nam in 2002 zelf het initiatief tot een wetsvoorstel, maar het mocht niet baten. In 2009 bereikten we een meerderheid in de Tweede Kamer voor herinvoering en ook dat hielp niet. Elke opeenvolgende minister wijst het voorstel af. Meest recent voorbeeld is de afwijzing van minister Donner dit voorjaar.

Wij betreuren uiteraard de afwijzing, maar gaan niet bij de pakken neerzitten en richten ons nu vooral op een sterk Actieplan Studentenhuisvesting. Met daarin maatregelen voor meer studentenkamers. Het streven is om de komende vijf jaar nieuwe woonruimte voor in totaal 16.000 studenten te realiseren. Of dat aantal gehaald wordt, is afhankelijk van de afspraken met minister Donner.''

Tegen: 'Studenten huisvesten in goedkopere woningen'

pages/nieuws/images/stelling/donner_150x200.jpg Het ministerie van bzk had beloofd mee te werken aan deze stelling, maar dat lukte op het laatste moment niet. Daarom citeren we een aantal recente uitspraken van minister Donner over zijn weigering om huurtoeslag voor onzelfstandige studentenkamers mogelijk te maken.

Donner in zijn brief van 13 juli aan de Tweede Kamer: `De regeling voor huurtoeslag wil ik niet ruimer maken voor studenten. Nog afgezien van het feit dat de financiële dekking hiervoor ontbreekt, ben ik van mening dat de studenten vooral gehuisvest zouden moeten worden in goedkopere woningen waarvoor huurtoeslag niet nodig is. In het verlengde hiervan ben ik wel voorstander van het realiseren van goedkope studentenwoningen. Dit kan door middel van matching binnen de sector, waarbij onrendabele investeringen worden opgevangen door collega-corporaties.'

Eerder, op 8 april, gaf Donner in een brief aan de Tweede Kamer een toelichting op zijn standpunt ingenomen tijdens een algemeen overleg met de Kamer op 8 maart. `Een regeling die voorziet in het uitsluitend vestigen van het recht op huurtoeslag voor studenten of anderen voor zover zij onzelfstandige woonruimte huren van woningcorporaties, is vrijwel zeker in strijd met het gelijkheidsbeginsel. (...) Daarnaast is het onwenselijk dat ook huurders van onzelfstandige woonruimte van particuliere verhuurders in aanmerking komen voor huurtoeslag ook al omdat daar een aanmerkelijk budget mee gemoeid zal zijn. (...) Tijdens het algemeen overleg heb ik al aangegeven dat de budgettaire consequenties van het mogelijk maken van huurtoeslag voor onzelfstandige wooneenheden groot zijn en dat deze in het licht van de bezuinigingen niet gewenst zijn. Eerder heeft de voormalige minister voor Wonen, Wijken en Integratie gemeld dat de financiële consequenties tussen de circa e 50 en e 100 miljoen per jaar zijn (exclusief de uitvoeringskosten).'

Huurtoeslag kamerbewoners?Moeten huurders van onzelfstandige woonruimte (studentenkamers) huurtoeslag kunnen krijgen?
(_) ja
(_) nee

Uw toelichting (anoniem)


---

---

---
Stem!

© 2011 Nederlandse Woonbond
Bijgewerkt op 01-09-2011 11:35