KRO

KRO's Over de Streep: Leerlinge gymnasium rekent af met aanhoudende roddels

Uitzenddatum: 01/09/2011

Celeanum Gymnasium uit Zwolle

In de laatste aflevering van KRO's Over de Streep een emotionele oproep van de zeventienjarige Sanne, die erg gebukt gaat onder de verhalen die medeleerlingen van het Celeanum Gymnasium uit Zwolle over haar vertellen. Zo zou ze makkelijk zijn in seksuele contacten en zou ze drugsverslaafd zijn. De waarheid is dat Sanne op veertienjarige leeftijd onder invloed van drugs seksueel is misbruikt door een volwassen man, die daar inmiddels voor is veroordeeld. Aan het einde van een dag meedoen aan Challenge Day maakt Sanne schoon schip, door haar medeleerlingen te vertellen wat er van de verhalen over haar klopt en wat pure leugens zijn.

Challenge Day is een sinds twintig jaar beproefde Amerikaanse methode om onverschilligheid en onbegrip tussen scholieren tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Door spelletjes af te wisselen met serieuze gesprekken, is het de bedoeling dat muren tussen de verschillende kliekjes op middelbare scholen afbrokkelen en hun vooroordelen over elkaar veranderen. Onder leiding van presentator Arie Boomsma deden zes Nederlandse scholen mee aan een Challenge Day in Nederland, waaronder het Celeanum Gymnasium uit Zwolle, dat bekend staat als een van de beste scholen van Nederland. De grote vraag is of de methode van Challenge Day ook werkt bij kinderen die als bijzonder slim te boek staan.

In deze aflevering ook aandacht voor de zeventienjarige Pascal, die naast z'n school ook een theaterproductiebedrijfje runt. Dat doet hij zo gedreven en professioneel dat hij al `de nieuwe Joop van den Ende' wordt genoemd. Toch kampt Pascal met een groot verdriet in zijn leven; het gemis van een vader. Iets wat hij deelt met de eveneens zeventienjarige Zoë. Zij is de dochter van een tienermoeder en doet verwoede pogingen om een relatie op te bouwen met haar vader, maar wordt daarin telkens weer teleurgesteld. En ook Marc (16) zou graag een keer over zijn gevoelens praten met zijn uit Vietnam gevluchte vader, maar stuit op een taalbarrière. Bovendien is Marc in alles Nederlands van aard, terwijl zijn vader gewend is aan de geslotenheid van de Vietnamese cultuur.

Tijdens de Challenge Day praten deze leerlingen veelal voor het eerst met hun medeleerlingen over deze emoties in hun leven. In dezelfde aflevering is ook te zien hoe het een aantal weken later is op het Celeanum in Zwolle. Heeft de oproep van Sanne haar geholpen, en is er tussen de leerlingen meer respect voor elkaar ontstaan?

Tijdens Challenge Day worden leerlingen uitgedaagd om verborgen gevoelens naar elkaar uit te spreken. De methode houdt jongeren een spiegel voor, schudt ze wakker en creëert onderling begrip. Maar vooral inspireert de methode tot positieve verandering, beginnend bij jezelf. Leerlingen durven tijdens Challenge Day emoties en ervaringen met hun medescholieren te delen, waar ze nog nooit met iemand over hebben gesproken. Niet gemakkelijk, maar ze merken al snel dat ze niet alleen staan. Niet meer. Veel indruk maakt het onderdeel waarbij alle leerlingen zich verzamelen aan één kant van een blauwwitte streep, waarna ze worden geconfronteerd met soms indringende vragen. In antwoord op deze vragen blijven leerlingen staan, of stappen over de streep. Ook op enkele Nederlandse scholen leidde met name dit onderdeel tot enorme doorbraken.

Over de Streep telt zes afleveringen, waarin telkens een andere middelbare school centraal staat. De serie komt voort uit de in 2010 uitgezonden documentaire van Jessica Villerius die verslag deed van de eerste Challenge Day in Nederland. De uitzending leidde tot honderden reacties en aanmeldingen van middelbare scholen; voor de KRO een duidelijk signaal dat de documentaire een vervolg moest krijgen. Daarop haalde de omroep Challenge Day voor enkele weken naar Nederland en kregen scholieren van zes scholen de kans om deel te nemen aan een dag die ze nooit meer zullen vergeten.

Onderstaand een overzicht van de deelnemende scholen op volgorde van uitzending:
Aflevering 1 - Alkmaar: Het Petrus Canisius College (PCC) Aflevering 2 - Drachten: VHS Singelland
Aflevering 3 - Den Haag: ROC Mondriaan
Aflevering 4 - Bussum: De Fontein
Aflevering 5 - Helmond: Het Vakcollege
Aflevering 6 - Zwolle: Celeanum Gymnasium

KRO's Over de Streep, donderdag 1 september om 21.30 uur op Nederland 1