Gemeente Bronckhorst

B en w willen huwelijken in woonhuis of in de buitenlucht mogelijk maken

B en w van Bronckhorst besloten vandaag aanstaande bruidsparen voortaan de mogelijkheid te willen bieden om te trouwen in een woonhuis of in de buitenlucht. De gemeente komt hiermee tegemoet aan verzoeken van bruidsparen en wil met het verruimen van de mogelijkheden het trouwen in Bronckhorst nog aantrekkelijker maken.

Steeds vaker krijgt de gemeente verzoeken om te mogen trouwen op een buitenlocatie of in het woonhuis van één van de partners (of ouders). Tot op heden was trouwen in een woonhuis niet mogelijk omdat op die manier niet een maximale openbaarheid en toegankelijkheid van de huwelijksvoltrekking werd gegaranderd. Trouwen in de buitenlucht was nog niet mogelijk omdat volgens de wettelijke regels een huwelijk voltrokken moet worden in een 'huis der gemeente'. Door de regels te versoepelen maakt de gemeente deze verzoeken wel mogelijk.

Aan de bruidsparen wordt E 75 extra per locatiekeuze berekend voor het beoordelen van de locatie naar keuze en de administratieve afhandeling hiervan. De gemeenteraad beslist in oktober over het voorstel. De nieuwe regels gelden dan vanaf dit najaar.

Hengelo (Gld), 30 augustus 2011