Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
87 Vragen van de heren D. Hoek en A. van Waveren (ingekomen 17 juni 2011
en antwoorden door het college verzonden op 30 augustus 2011 )

De eigenaar van het hoekpand Achter de Dom/Voetiusstraat heeft zonder enig overleg met de bewoners een aanvraag ingediend om twee bomen te vellen. Naar verluidt is er geen schriftelijk verzoek ingediend voor het vellen van twee prachtige oude bomen. Een telefoontje was voldoende. Bij navraag zou de Gemeente vergeten zijn om op adequate wijze de aanvraag te publiceren vanwege computerstoring. Op deze wijze zijn de omwonenden niet in de gelegenheid gesteld om te reageren. De bewoners werden dan ook compleet verrast door het brute omzagen van deze monumentale en gezichtsbepalende bomen.

Het CDA stelt de volgende vragen:


1. Is het College het met het CDA eens dat deze bomen sfeer- en beeldbepalend zijn/waren voor het monumentale karakter en aanzien van Achter de Dom ?

Ja, de bomen verhoogden de sfeer. Wij beoordelen elke boom waarvoor een velvergunning is aangevraagd op de criteria die in de Algemene Plaatselijke Verordening zijn vastgelegd: ecologische waarde, ruimtelijke waarde, milieuwaarde en cultuurhistorische waarde. Volgens het rapport van de boomtechnisch adviseur zijn er op deze criteria geen bijzondere waarden geconstateerd.


2. Op welke wijze heeft de aanvraag plaats gevonden? En is dat gebeurd volgens de daartoe geëigende procedure?

De eigenaar van het hoekpand heeft in een mondeling overleg klachten over de grootte en de afstand van de bomen tot zijn woning geuit . De aanvraag om een omgevingsvergunning is vervolgens ingediend door de Gemeente Utrecht afdeling Cultuurtechniek van Stadswerken in de hoedanigheid van eigenaar van de bomen. Deze aanvraag, die alleen door de eigenaar van de boom kan worden gedaan, is op de reguliere wijze ingediend en daarbij is de in de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsvergunning (WABO) voorgeschreven procedure gevolgd.


3. Welke redenen liggen ten grondslag aan het verlenen van de vergunning voor het vellen van deze bomen?

De vergunning is verleend omdat de bomen gezien hun soort, vorm van de kroon en de grootte te dicht bij de gevel van het pand stonden en zware schaduwdruk voor de woning veroorzaakten. Ook vertoonden zij onderling zware lichtconcurrentie.


4. Wat is de reden dat de omwonenden niet adequaat zijn geïnformeerd?

De aangevraagde omgevingsvergunning is gepubliceerd in 'Ons Utrecht' en in de Gemeenteberichten op 17 november 2010. De aanvraag heeft vanaf die datum 4 weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode is er geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Op 19 januari 2011 is de omgevingsvergunning voor het vellen van de bomen verleend. Dit had ook bekend gemaakt moeten worden, omdat na de verlening een bezwaartermijn van zes weken geldt. Achteraf is gebleken dat deze bekendmaking niet heeft plaats gevonden. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat er met het inwerkingtreden van de WABO een nieuw computersysteem in gebruik is genomen. Het computersysteem functioneerde nog niet optimaal en wordt geoptimaliseerd. De focus is nogmaals op deze materie gericht, het systeem is in overleg met de leverancier geupdate en we verwachten dat in de toekomst de aandacht hierop extra is gevestigd. Aanvullend op de wettelijke voorschriften (WABO) ligt in de procesbeschrijving, voor aanvragen om velvergunning voor gemeentelijke bomen, vast dat de aanvrager ook een huis aan huis bekendmaking bij omwonenden doet. In dit geval is het concept darvoor opgesteld, maar als gevolg van omstandigheden niet uitgeprint, vermenigvuldigd en verspreid. Wij betreuren dit.
5. Kan het College aangeven welke procedure regulier wordt gevolgd en waarom in dit geval daarvan is afgeweken?

De afwijking van de WABO procedure, namelijk het niet bekend maken van de verleende vergunning werd veroorzaakt door een aanloopprobleem in de automatisering.


6. Is het College bereid om een plan voor een groene openbare ruimte op te stellen voor deze historische plek en compenserende maatregelen te nemen in overleg met de bewoners?

Ambtelijk is op 20 juni 2011 een voorstel gedaan voor herplant met geschikte boomsoorten. De omwonenden hebben dit in beraad. Als er overeenstemming wordt bereikt kunnen in het komende plantseizoen (november-april) de nieuwe bomen worden geplant. Overigens, het college houdt het in in december 2009 vastgestelde bomenbeleid, inclusief het vellen van bomen, tegen het licht..

---- --