Ingezonden persbericht


Orka Coalitie vol goede moed over mogelijkheid tot rehabilitatie van Morgan

30 augustus 2011 ­ Vanochtend heeft de Orka Coalitie een constructief gesprek gehad met Staatssecretaris Henk Bleker en het Dolfinarium, nadat de voorzieningenrechter hier in zijn uitspraak op 3 augustus jl. op aangewezen had, waarbij alle opties weer op tafel gelegd zijn. De Orka Coalitie zal op korte termijn uitgebreid aangeven hoe een rehabilitatie van Morgan mogelijk gemaakt kan worden. Het Dolfinarium heeft toegezegd dat, onder voorwaarden, geluiden van Morgan mogen worden opgenomen.

In Noorwegen zijn vrijwel zeker de naaste verwanten van Morgan gevonden. Nieuwe recordings van verschillende groepen orka's zouden misschien zelfs de directe familie van Morgan vast kunnen stellen. Een kwalitatief goed vocaal repertoire kan hier uitsluitsel over geven. Daarna zou Morgan in stappen gerehabiliteerd kunnen worden. Tot nu toe verwees het Dolfinarium bij de vraag om een vocaal repertoire van Morgan naar een van onvoldoende kwaliteit repertoire. Dit beschikbare stukje is gematcht met een pod, maar voor een definitief uitsluitsel zijn betere opnames nodig.

Toen Morgan ruim een jaar geleden werd opgevangen door het Dolfinarium, boden tientallen internationale orkawetenschappers en deskundigen hun hulp aan. De wetenschappers met ervaring in het uitzetten van orka's en andere dolfijnachtigen, wilden hun kennis met het Dolfinarium delen om Morgan weer zo spoedig mogelijk gezond en terug bij haar familie te krijgen. Maar in plaats van deze hulp aan te nemen, liet het Dolfinarium het oordeel over de mogelijkheid tot vrijlating van Morgan over aan zeven door hen zelf aangestelde wetenschappers. Een groep internationale orkadeskundigen bracht een releaseplan uit, wat volledig genegeerd werd door het Dolfinarium en het verantwoordelijke Ministerie. De Orka Coalitie is vol goede moed dat het releaseplan nu serieus bekeken wordt zodat Morgan een kans krijgt om terug te keren naar haar familie, wat volgens de wet ook zou moeten gebeuren.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV ­ Een DIER Een VRIEND, Bite Back,
PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.




Ingezonden persbericht