Gemeente Maasgouw


Parkeeroverlast rondom scholen

Regelmatig hoort de gemeente van parkeeroverlast bij het brengen en halen van schoolgaande kinderen.

Om deze parkeeroverlast tegen te gaan, zal de gemeente hierop gericht gaan controleren en handhaven.

Wat is het probleem?
Door de grote verkeerstoestroom van auto's, (brom)fietsers en voetgangers in een kort tijdsbestek kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. In- en uitparkerende voertuigen bij tweerichtingsverkeer, kinderen die tussen voertuigen uitkomen en fietsers die hun weg zoeken, zorgen ervoor dat de verkeersveiligheid van vooral kinderen in gevaar komt. In deze chaotische situatie kijkt iedereen vooral naar zijn eigen situatie: de automobilist (ouder) vindt dat hij/zij slecht bij de school kan komen en moeilijk kan parkeren. De fietser en voetganger vinden al die auto's gevaarlijk en lastig.

Door de automobilist wordt veelvuldig fout geparkeerd bij uitritten, hoeken, parkeerverboden en op trottoirs. De fietsers plaatsen hun fiets her en der tegen hekken en op uitritten van buurtbewoners. Het gevolg is dat naast verkeersgevaarlijke situaties er ook onderling veel ergernis en irritatie ontstaat.

Wat willen we bereiken?
o Een verkeersveilige situatie rond scholen waardoor kinderen, met of zonder begeleiding, op zo'n veilig mogelijke manier naar school kunnen. o Overlast voor buurtbewoners tot een minimum beperken.

Maatregelen, afspraken en handhaving:
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf!" Een paar stappen extra lopen is niet alleen gezond maar kan in dit geval veel problemen oplossen. Of probeer ook eens wat vaker met de fiets te komen. Denk niet alleen aan jezelf maar ook aan medeweggebruikers en aanwonenden. Parkeeroverlast en onveilige situaties rond scholen zijn immers dagelijks terugkerende incidenten en irritaties. Durf elkaar op `ongewenst' gedrag aan te spreken.

Tips voor automobilisten
o Probeer onderling afspraken te maken zoals het zoveel mogelijk parkeren aan één kant van de weg.
o Parkeer niet voor uitritten van omwonenden.
o Maak de afspraak dat tijdens het halen en brengen zoveel mogelijk in één richting wordt gereden (voorkeursroute).
o Probeer het "Kiss & Ride" principe te hanteren: alleen stoppen om in en uit te stappen, dus niet even meelopen of een fiets in- of uitladen, enz.

Tips voor fietsers
o Plaats geen fietsen tegen heggen of tuinhekken. o Houd uitritten van omwonenden en de toegang naar school vrij.

Een belangrijke verantwoordelijkheid ligt bij de ouders die hun kinderen brengen en halen. Maar ook de school kan hierin een belangrijke rol spelen door bijvoorbeeld de schooltijden te spreiden, voorlichting te geven aan de kinderen en voorlichting hierover op te nemen in de schoolgids.

Wat doet de gemeente?
Naast de verantwoording van de ouders en de school, heeft ook de gemeente zijn verantwoording hierin, bijvoorbeeld door het plaatsen van verkeersborden.
De gemeente Maasgouw hoopt dat iedereen zich realiseert wat de problemen en gevaren (kunnen) zijn bij het brengen en halen van kinderen naar en van school en dat de situatie in de toekomst verbetert. Om deze reden zal er door de buitengewone opsporingsambtenaren en/of de politie periodiek gecontroleerd en zonodig handhavend opgetreden worden. Een proces verbaal voor het parkeren in een parkeerverbod, stopverbod of voor een uitrit kost toch EUR 70,- (excl. administratiekosten). Dit is toch zonde van het geld en bovendien makkelijk te voorkomen. Daarom ons motto:

"Voor de veiligheid van onze kinderen, parkeren zonder te hinderen"

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00