Gemeente Leeuwarden

Diploma-uitreiking vrijwilligers en sloop Wilgenflat

Tekenen van diploma

Vijf kandidaten ontvangen in de wijk Heechterp-Schieringen op dinsdag 30 augustus het diploma Basisveiligheid VCA*. Het diploma wordt overhandigd door de directeur Welzijn, Alice Muller van de gemeente Leeuwarden en door iemand van woningcorporatie Elkien. Een aantal kandidaten werkten als vrijwilliger mee aan de sloop van de Wilgenflat in de wijk.

Kansen

Een van de doelen uit het wijkactieplan Heechterp-Schieringen is om mensen uit de wijk aan het werk te helpen. Samen met woningcorporatie Elkien heeft het frontlijnteam van Heechterp-Schieringen gekeken naar stimulerende mogelijkheden.

Werkstage

De crisis maakte dat een betaalde baan in de bouw op dit moment niet tot de mogelijkheden behoorde. Wijkbewoners kregen daarom de kans om mee te doen met een experiment: behaal het certificaat Basisveiligheid VCA en help mee aan de sloop van de Wilgenflat met een werkstage. Enerzijds om mee te helpen de wijk te verbeteren en anderzijds kennis te maken met het vak en werkervaring op te doen in de vorm van een werkstage.

Vijf diploma's

Van de in totaal zeven kandidaten zijn er twee die daadwerkelijk de gehele periode van de sloop aan het werk zijn geweest. Zij hopen met het getuigschrift van de aannemer en het behaalde certificaat meer kans te maken op een baan in de bouw- of aanverwante sector. De andere kandidaten kregen of een betaalde baan aangeboden of zijn door ziekte uitgevallen. Vijf kandidaten (waarvan twee buiten de wijk) hebben meegedaan met de cursus en zijn allen geslaagd voor het diploma.


* VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is bedoeld om werknemers veiliger te laten werken en het aantal (dodelijke) ongelukken te verminderen.