FNV Bondgenoten

De cao maak je zelf! Cao-bijeenkomsten in het hele land


* 29-08-2011

* Huub van den Dungen

* 1 reacties

Eind dit jaar lopen de cao-en in het beroepsgoederenvervoer over de weg, de cao beroepsgoederenvervoer ("TLN") en de cao Goederenvervoer ("KNV") af. Tijd om de onderhandelingen te starten voor een nieuwe cao.

Als voorbereiding op deze onderhandelingen gaat FNV Bondgenoten peilen hoe jullie, de leden van de bond, denken over de huidige cao en welke zaken jullie graag veranderd willen hebben. Om er achter te komen wat onze leden wensen, organiseren wij in de maand september cao-bijeenkomsten in het land

De cao maak je zelf

De cao moet je zelf maken en dat begint met aan te geven wat jij belangrijk vindt! Jij bepaalt hiermee, samen met anderen, hoe de cao moet veranderen, want dan is het een cao van en door transportwerknemers! Wil je meepraten over de komende cao-voorstellen van FNV Bondgenoten en dus invloed uitoefenen op je eigen arbeidsvoorwaarden kom dan naar een van onze cao-bijeenkomsten. Verderop in deze nieuwsbrief vind je de tijdstippen en locaties van de cao-vergaderingen. Ook werknemers die (nog) geen lid zijn van onze bond zijn van harte welkom.

Enquêtes

Als voorbereiding op de cao-seizoen hebben we in de maanden mei en juni enquêtes uitgezet onder leden en niet leden. Meer dan duizend leden hebben uitgebreid, en soms minder uitvoerig, aangegeven wat zij belangrijk vinden.
Uit de deze enquêtes kwam naar voren dat:
o er een fatsoenlijke loonsverhoging moet komen,
o er meer gedaan moet worden tegen cao-ontduikingspraktijken en oneigenlijke concurrentie uit Oost-Europa,
o werknemers met tijdelijke contracten en uitzendkrachten meer zekerheid moeten krijgen,
o een werknemer meer invloed moet krijgen op zijn eigen werktijden, o aanvullende afspraken op bedrijfsniveau mogelijk moeten zijn.

Deze enquêteresultaten hebben we zo goed mogelijk verwerkt in de cao-voorstellen.
De aanwezige leden bepalen welke voorstellen goed zijn, welke veranderd moeten worden en welke moeten worden toegevoegd.

Tot slot: ons pensioen!

Op dit moment is nog niet duidelijk of er een pensioenakkoord afgesloten kan worden tussen overheid, werkgevers en bonden. De kans is hoe dan ook erg groot dat de pensioenregeling veranderd gaat worden. We hopen hierover tijdens de cao-vergaderingen meer duidelijkheid over te kunnen geven.