Politie Brabant-Noord

Oplossingspercentage misdrijven moet omhoog

'S-Hertogenbosch, 29-08-2011 o Het oplossingspercentage van misdrijven is in de regio Brabant-Noord laag. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag gepubliceerd heeft.

Plaatsvervangend korpschef Ad Heil: "We staan inderdaad op een lage plaats met 20,6 procent. Dat moet beter. Maar er zijn wel enkele verklaringen voor. De mensen die in ons gebied wonen zijn meer bereid om melding of aangifte te doen van een misdrijf dan in de meeste andere regio's. Ook wordt er veel aangifte gedaan via internet, dat is alleen mogelijk in relatief minder zware zaken. Uit cijfers van het CBS blijkt dan inderdaad dat het oplossingspercentage van deze minder zware misdrijven erg laag is. Hoe vervelend ze ook zijn voor de mensen die het aangaat.

Daarnaast was 2010 een zwaar jaar voor de recherche. Er speelden dat jaar meer dan 10 grootschalige onderzoeken dat veel van onze capaciteit gevergd heeft.

We dragen al langere tijd uit dat het politiewerk onder andere bestaat uit het maken van keuzes. In ons korps hebben we bewust een keuze gemaakt om zaken die een zware maatschappelijke impact hebben voortvarend op te pakken. En dat heeft gewerkt. Het oplossingspercentage van zware misdrijven (60,6 procent) is op vier andere korpsen na het hoogst. Met zware misdrijven bedoel ik dan de levensdelicten, gewelddadige overvallen en dergelijke. Het is belangrijk dat we dit zo houden. Maar doen onze uiterste best doen om zoveel mogelijk zaken op te lossen. De verwachting is dat we dit jaar enkele procenten beter gaan scoren omdat we nu al op een percentage van meer dan 23 procent zitten."