Kraakbeenschade bij artrose verder ontrafeld
29 augustus 2011
Het vele onderzoek naar artrose begint zijn vruchten af te werpen. Dr.
Peter van Lent van het UMC St Radboud in Nijmegen is erachtergekomen
dat slechte vetten, een vorm van cholesterol, kunnen zorgen voor meer
kraakbeenschade bij artrose. De eerste resultaten uit het onderzoek
bieden kansen om op termijn kraakbeenschade bij artrose te verminderen
met een dieet of met medicijnen.
Het onderzoek van dr. Van Lent wordt gefinancierd door het Reumafonds
en is vorig jaar van start gegaan. Dr. Van Lent is blij met de eerste
resultaten. "In een bepaald experiment blijkt inderdaad dat er een
ontsteking ontstaat in het synovium na een langdurig vetrijk dieet. Het
ontstoken synovium maakt daarna stoffen aan, die het kraakbeen kunnen
aantasten. Of die stoffen ook daadwerkelijk tot meer kraakbeenschade
leiden, moeten we nog verder uitzoeken."
CHECK
Dr. Van Lent en zijn team maken ook gebruik van de gegevens van
deelnemers aan CHECK, het grootste onderzoek naar artrose ooit. "We
gaan het gehalte aan slechte vetten meten in het bloed van mensen met
beginnende artrose. Deze uitkomsten gaan we koppelen aan het ontstaan
van gewrichtsschade. Bij CHECK (Cohort Heup en Cohort Knie) worden meer
dan 1.000 mensen met artrose gevolgd; dus zijn er veel gegevens voor
ons beschikbaar."
Nieuwe behandelwijzen
Voor mensen met artrose betekent het Nijmeegse onderzoek de kans op
nieuwe behandelwijzen. "Als wij kunnen bewijzen dat slechte vetten echt
de oorzaak zijn van ontsteking van het synovium, zijn er mogelijkheden
om misschien een bepaald dieet of medicijnen in te zetten. Daarmee
hebben we nog niet de oorzaak van artrose onder de knie, maar kunnen we
hopelijk wel de schade aan het kraakbeen zoveel mogelijk beperken",
besluit dr. Van Lent.
Over dit en andere onderzoeken kunt u lezen in RondReuma Digitaal, de
e-mailnieuwsbrief van het Reumafonds. Wilt u onze nieuwsbrief graag
ontvangen, meldt u dan nu aan
Reumafonds