D66

maandag 29 augustus 2011

Migratiecijfers weerleggen bangmakerij kabinet

Het aantal asielaanvragen uit Arabische landen neemt in Nederland af, meldt vandaag het Centraal Bureau voor Statistiek. Dit ondanks de Arabische Lente. Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw laten de cijfers zien hoe het kabinet een spookbeeld van immigratie schetst. "Het kabinet praat over `massa-immigratie', maar het gaat alleen om 150 mensen. De bangmakerij van VVD, CDA en PVV over migratie moet stoppen. Wij hebben een kabinet nodig dat Nederland helpt uit de crisis, niet eentje dat ons angstig maakt."

Minder asielzoekers

In de eerste vier maanden van 2011 waren er in totaal 150 asielverzoeken, bijna de helft uit Libië. In dezelfde periode in 2010 werden 180 verzoeken uit de Arabische regio ingediend. Schouw: "Veel mensen hebben hun land moeten verlaten om hun leven te redden. Hiervan is er maar een klein deel in ons land terechtgekomen. Met 16 miljoen inwoners kan Nederland zeker 150 mensen in nood helpen."

Feiten

D66 roept het kabinet op om eerlijk te zijn over de feiten. Nederland wordt helemaal niet overspoeld met `niet-westerse' migranten. Tweederde van de jaarlijkse immigratie komt juist uit EU-landen of zijn Nederlanders die terugkeren uit het buitenland. "Het kabinet praat Nederland een angstbeeld aan dat niet strookt met de werkelijkheid. Kijk naar de feiten in plaats van ongefundeerde verhalen de deur uit de doen. Investeer in kennis- en arbeidsmigranten, die zijn belangrijk voor de toekomst van Nederland," aldus het D66-Kamerlid.