Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Liempde, 1 augustus 2011

Levend erfgoed in Het Groene Woud?
Ontdek het op 28 augustus in Liempde

70 verschillende rassen landbouwhuisdieren in Het Groene Woud? Op 28 augustus is iedereen van harte welkom ze op Landgoed Velder te komen zien, voelen, beleven en (in sommige gevallen) proeven. Op de dag wordt ook onthuld welke boerderij de mooiste is van Brabant.

Rassen met een verhaal
Stichting Zeldzame Huisdierrassen zet zich in voor het behoud van de oorspronkelijke Nederlandse landbouwhuisdierrassen, een onderdeel van het Nederlands erfgoed. Lakenvelder koeien, Nederlandse trekpaarden, Nederlandse landgeiten, een kudde Drentse heideschapen, het authentieke varkensras de Bonte Bentheimer, Hollandse herders, Brabanter kippen en Twentse landganzen. Op 28 augustus op Landgoed Velder kan iedereen dat erfgoed van 70 verschillende rassen zien, voelen, beleven en proeven. De rassen die te bewonderen zijn, vertellen het verhaal van de landbouw in Nederland. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Stichting Streekrekening Het Groene Woud. Op Landgoed Velder kunnen bezoekers bij de stand van Het Groene Woud meer te weten komen over het nationaal landschap Het Groene Woud: het 'groene hart' van het stedennetwerk 's-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven.

Samen verbindingen leggen
Het Groene Woud organiseert op 28 augustus voor genodigden ook een netwerkbijeenkomst op Landgoed Velder. De kansen voor 'ons erfgoed' liggen in nieuwe, duurzame verbindingen. Tussen natuur en bedrijfsleven, economie en kunst, kunst en landschap... Als onderdeel van het programma prikkelt Maurits Groen de aanwezigen om ook zelf actief verbindingen te leggen. Maurits Groen is inspirator, motivator, netwerker en initiator van diverse duurzame coalities. Hij haalde tot driemaal toe Al Gore naar Nederland (in 2006, 2008 en 2010) en in september 2011 komt Al Gore voor de vierde keer. De bijeenkomst sluit af met de bekendmaking van 'Brabants Mooiste Boerderij'. Voor meer informatie of deelname aan de netwerkbijeenkomst, neemt u contact op met Martine Kreuger: mkreuger@brabant.nl

Brabants Mooiste Boerderij
Tijdens de Dag van het Levend Erfgoed worden de winnende boerderijen van de verkiezing 'Brabants Mooiste Boerderij' bekendgemaakt. De verkiezing is een project van Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BNDeStem, in samenwerking met Stichting de Brabantse Boerderij en mede mogelijk gemaakt door streekorganisatie Het Groene Woud. Stemmen op uw favoriete boerderij kan nog tot en met 15 augustus op http://www.brabantsdagblad.nl/bd/regios/brabant/brabantsmooisteboerderij/

Het Groene Wat?
Nationaal landschap Het Groene Woud is het 'groene hart' van het stedennetwerk Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg. Met in totaal 35.000 hectare bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. Met een landschap getekend door de natuur, dooraderd met fiets- en wandelpaden en met de streekproducten verbouwd met de liefde van onze boeren. Een landschap waarin wonen, werken, recreëren, natuur, cultuur en landbouw hand in hand gaan.