Ingezonden persbericht


Rapport BING openbaar

In Schiedam is vandaag door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) gemaakte rapport openbaar geworden. In opdracht van de gemeenteraad heeft het onderzoeksbureau zich gebogen over integriteitsvraagstukken die mogelijk zouden spelen rondom de (voormalige) burgemeester van Schiedam, het College van B en W en de ambtelijke organisatie.

Onderstaand aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van het rapport, voor het proces sinds de opdrachtverstrekking, voor de inhoud van het rapport, voor het onderzoeksbureau BING en voor de route naar de aanstaande gemeenteraadsvergadering in Schiedam.

Ontstaansgeschiedenis
Een aantal publicaties in de regionale pers van begin april 2011 heeft aanleiding gegeven tot het instellen van een onafhankelijk onderzoek naar onder meer het professioneel handelen van de voormalig burgemeester van Schiedam, mevrouw Verver. De eerste publicatie ging over een beslaglegging door het aannemersbedrijf Van den Tempel op het huis van de familie Verver naar aanleiding van de financiële afronding van een verbouwing. Vervolgens werd in de media de suggestie gewekt dat dit privé-conflict ook z'n weerslag had op de relatie tussen de gemeente Schiedam en de aannemer. Nadat de wethouders eerst een quick scan uitvoerden, is vervolgens door de gemeenteraad op 21 april 2011 besloten om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren. Hiertoe heeft de gemeenteraad de heer M. Houtkamp als waarnemend voorzitter gemachtigd als opdrachtgever.

Proces
De onderzoekers van BING zijn vanaf 27 april aan het werk gegaan. De groep van geïnterviewde personen breidde zich gedurende het onderzoek uit en werd nog eens extra vergroot toen zich na overleg met de opdrachtgever op uitnodiging van BING meer mensen meldden met mogelijke integriteitskwesties. Gezien het grote aantal meldingen en de toename van het aantal dossiers werden de beoogde data van oplevering - half juni en vervolgens eind juni - niet gehaald. In verband met de zomervakantie is vervolgens een nieuwe oplevering voor medio augustus bepaald. Inmiddels had mevrouw Verver per 15 juni 2011 haar ontslag ingediend.

Inhoud
In het rapport komt BING tot een aantal bevindingen (feiten) en daaraan gekoppelde beoordelingen (conclusies). BING constateert onder meer dat:


. de burgemeester als primus inter pares op de thema's cultuur en integriteit ernstig is tekort geschoten;
. het college hierin onvoldoende corrigerend is opgetreden;
. de ambtelijke top onvoldoende weerstand bood;
. de burgemeester zich in een aantal onderzochte dossiers heeft schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling;
. er - ook onder leidinggevenden - een angstcultuur heerst op het gemeentehuis;
. de klokkenluidersregeling als gevolg van deze angstcultuur onvoldoende heeft gewerkt.

De details in het rapport van BING zorgen voor een scherpe tekening van de grote lijnen. BING merkt voorts op dat hij onderzoek heeft gedaan naar integriteitsaspecten van een aantal aangebrachte dossiers en niet naar het algehele functioneren van de oud-burgemeester, het college en de ambtelijke top.

Naast het rapport ligt een beknopte vertrouwelijke bijlage ter inzage voor een beperkte groep van o.a. raadsleden, waarin met betrekking tot twee onderwerpen privacygevoelige elementen aan de orde komen van twee medewerkers die geen onderwerp van onderzoek zijn geweest.

BING
In de aanloop naar de presentatie van het rapport heeft de ex-burgemeester middels een Kort Geding een langere termijn voor bestudering en commentaargeving bepleit. De rechtbank heeft hierin op 25 augustus uitspraak gedaan en gesteld dat ex-burgemeester W.M. Verver-Aartsen geen aanspraak kan maken op kennisneming van het rapport voordat dit verspreid en openbaar gemaakt wordt. BING verwijst voor haar werkwijze naar de eigen website: www.bureauintegriteit.nl.

Gemeenteraadsvergadering
De gemeenteraadsleden van Schiedam hebben het rapport sinds gisteren onder embargo. Ze bespreken het rapport in een gemeenteraadsvergadering op dinsdag 30 augustus. De openbare vergadering vangt aan om 20.00 uur en zal worden voorafgegaan door een besloten deel waarin BING een toelichting op zijn werkwijze geeft. Op verzoek van het onderzoeksbureau gebeurt dit in vertrouwelijkheid. In het besloten deel vindt geen discussie plaats over de inhoud van het rapport.

Als voorzitter van de gemeenteraad heeft mevrouw J.M. Leemhuis-Stout het rapport inmiddels in ontvangst genomen. "Ook ik ga dit de komende dagen diepgaand bestuderen", aldus de per 1 juli door de Commissaris van de Koningin benoemde waarnemend burgemeester van Schiedam. Mevrouw Leemhuis zit dinsdag in de Aleidazaal de gemeenteraad voor.

|                                                                         |
|Noot voor de redactie (