Hollandse Delta

Hollandse Delta koopt groene stroom bij HVC

Waterschap Hollandse Delta koopt groene stroom bij HVC

Publicatiedatum : 26 augustus 2011

Ondertekening HVC/Hollandse Delta Vanaf volgend jaar krijgt waterschap Hollandse Delta vier jaar lang groene energie uit afval. Vandaag werd daarvoor het contract getekend met energie- en afvalnutsbedrijf HVC. Hollandse Delta voldoet hiermee aan de klimaatdoelstelling om het energieverbruik volledig te verduurzamen. Bovendien zorgt het nieuwe contract voor een jaarlijkse besparing van 365.000 euro.

Samen met vier andere waterschappen (Delfland, Rijnland, Hollands Noorderkwartier en Schieland en de Krimpenerwaard) heeft Hollandse Delta de levering van de elektriciteit voor de
rioolwaterzuiveringsinstallaties, gemalen en kantoren Europees aanbesteed. Uiteindelijk kwam HVC uit Alkmaar als aantrekkelijkste partij uit de bus.

Verantwoord ondernemen

Verantwoordelijk heemraad Maarten van Hulst van waterschap Hollandse Delta is zeer tevreden met de uitkomst van de aanbesteding: "Belangrijk is dat HVC daadwerkelijk groene energie produceert, levert en dit met eigen groencertificaten aantoont. Hiermee geven Hollandse Delta en HVC invulling aan duurzaam en verantwoord ondernemen, ten dienste van de maatschappij."
Voor het gebruik van gas is Hollandse Delta een contract aangegaan met Greenchoice. Daarmee wordt de komende jaren groen gas afgenomen waarbij de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd.

Over Hollandse Delta

Dagelijks zuivert Hollandse Delta het afvalwater van 870.000 inwoners en bedrijven in het zuidelijk deel van Zuid-Holland. Tweeëntwintig rioolwaterzuiveringsinstallaties zorgen dagelijks hiervoor, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Dit zuiveringsproces kost heel veel energie. Net als de gemalen die ervoor zorgen dat er genoeg water in watergangen staat. Daarom worden met dit nieuwe energiecontract twee vliegen in een klap geslagen; opwekking en gebruik van duurzame energie en kostenbesparing.

Over HVC
HVC is een afval- en energienutsbedrijf van 52 aandeelhoudende gemeenten en 5 waterschappen (uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland). HVC richt zich - behalve op afvalinzameling en grondstoffenmanagement - sterk op verduurzaming van de energievoorziening van de in HVC deelnemende overheden. Naast windenergie, zonne-energie en bio-energie, ontwikkelt HVC warmtenetten en installaties voor de productie van groen gas uit gft-afval. HVC heeft geen winstoogmerk en streeft naar een optimale mix tussen een duurzame bedrijfsvoering en de kostprijs.