Artsen zonder Grenzen

Libië: Artsen zonder Grenzen biedt noodhulp in ziekenhuizen Tripoli

26-08-2011

De afgelopen 24 uur heeft Artsen zonder Grenzen de medische faciliteiten van de Libische hoofdstad verder geëvalueerd. Het team is nu ook begonnen met medische hulpverlening in Tripoli, waar het geweld volop is uitgebarsten. Op dit moment zijn er 3 medewerkers van Artsen zonder Grenzen actief in Tripoli. Zij zullen snel versterking krijgen van collega's uit Tunesië en andere steden in Libië.

Tekorten in ziekenhuizen Tripoli

De ziekenhuizen die door Artsen zonder Grenzen bezocht werden, kampten alledrie met enorme tekorten aan medische voorraden en uitrusting. Artsen zonder Grenzen voorzag hen van verbanden, antibiotica, pijnstillers en verdovingsmiddelen. Sommige ziekenhuizen vroegen ook om chirurgische uitrusting, zoals externe fixateurs (fixatiemateriaal om botbreuken te helpen herstellen) en zuurstofmachines. Artsen zonder Grenzen zal die in de komende dagen aanvoeren.

Ernstig gewonden

Er komen telkens meer ernstig gewonden binnen in de ziekenhuizen. Eén van de ziekenhuizen verzorgde 100 gewonden op de eerste dag dat het geweld in de stad volop uitbarstte. De afgelopen dagen zijn in datzelfde ziekenhuis 90 gevallen van gecompliceerde botbreuken behandeld. De medische voorzieningen in Tripoli beschikken niet over de noodzakelijke infrastructuur en de systemen om met een noodsituatie op deze schaal om te gaan. Er zijn in het bijzonder problemen met de triage van patiënten (de selectie van dringende gevallen) en met het tekort aan bedden in de afdelingen voor intensieve en postoperatieve zorg. Het team van Artsen zonder Grenzen zal de komende dagen, wanneer de veiligheidssituatie dat toestaat, ook andere ziekenhuizen in de stad bezoeken.

Noodhulp in Zawiyah en Zlitan

Teams van Artsen zonder Grenzen zijn ook actief in de steden Zlitan en Zawiyah, respectievelijk ten oosten en ten westen van Tripoli. Zij ondersteunen er de ziekenhuizen, die een toestroom aan gewonden proberen opvangen. In Zawiyah zijn medische teams vooral aan de slag in de operatiekamer, de afdeling intensieve zorg en de verkoeverkamer. Op maandag 22 augustus kwamen er 60 gewonden aan en op woensdag nog eens 40. Veel gewonden komen uit Tripoli en uit het gebied langs de weg van Tripoli naar Zawiyah. In Zlitan schonk Artsen zonder Grenzen geneesmiddelen, chirurgisch en ander medisch materiaal aan het ziekenhuis. De komende dagen zullen een verpleegkundige, een anesthesist en een gynaecoloog van Artsen zonder Grenzen in het ziekenhuis aan de slag gaan.

Andere activiteiten in Libië

Sinds 15 juni werkt Artsen zonder Grenzen in de stad Yefren. Een team ondersteunt er de spoedeisende hulpafdeling, de chirurgie en de afdeling postoperatieve zorg. In de stad Zintan biedt Artsen zonder Grenzen psychosociale zorg aan mensen die getraumatiseerd zijn door het geweld. In Misrata verleent Artsen zonder Grenzen chirurgische, psychosociale en fysiotherapeutische hulp. Daarnaast ondersteunen teams de diensten voor gynaecologie en verloskunde. Ook in Benghazi geeft Artsen zonder Grenzen psychosociale zorg, met name aan vluchtelingen die in kampen rond de stad leven.

Bekijk eerdere berichtgeving over onze noodhulp in Libië