D66

vrijdag 26 augustus 2011

Kabinet ontmoedigt werken met verhogen inkomstenbelasting

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt het niet verstandig om de inkomstenbelasting te verhogen in een crisis. Het kabinet ontmoedigt mensen te werken. Wie meer werkt, moet dit op zijn loonstrookje onder de streep ook terug zien.

Meer werken moet lonen

De sociaal-liberaal stelt dat het in deze tijden onvermijdelijk is dat mensen de bezuinigingen en lastenverzwaringen in hun portemonnee voelen. D66 heeft begrip voor het feit dat we van hoge en lage inkomens een bijdrage vragen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen, maar wil dit niet via de inkomstenbelasting regelen. "Juist in deze tijden is het niet verstandig om meer werken te ontmoedigen door de belasting op arbeid te verhogen. We moeten juist maatregelen nemen die onze economie versterken."

Betalen naar verbruik

Koolmees doelt op andere maatregelen, bijvoorbeeld het aflossen van hypotheekschulden stimuleren of het plan van staatssecretaris Weekers (VVD) om de btw te verhogen. "D66 kiest liever voor het belasten van consumptie, betalen naar verbruik. Dat zorgt voor robuuste belastinginkomsten, zonder dat je mensen die meer werken, meer belast."