KRO

KRO's Over de Streep: Rob is na vijf scholen alle vertrouwen kwijt

Uitzenddatum: 25/08/2011

Vakcollege Helmond

In deze aflevering van KRO's Over de Streep aandacht voor de zestienjarige Rob, die niet kan wachten tot hij zijn ongelukkige schooltijd kan afsluiten. Thuis heeft hij het al niet makkelijk, want zijn ouders zijn gescheiden en sindsdien ziet hij zijn vader niet meer. Maar op school wordt Rob al zijn leven lang flink gepest. Ook op het VakCollege in Helmond is hij regelmatig het mikpunt van spot. Inmiddels is Rob zelf gestopt met pogingen om zijn situatie te verbeteren: "Ik probeer mijn schooltijd door te komen. Daarna zie ik mijn klasgenoten toch nooit meer. Vrienden? Heb ik niet." In deze aflevering wordt duidelijk of deelname aan Challenge Day het leven van Rob een positievere wending kan geven.

Challenge Day is een sinds twintig jaar beproefde Amerikaanse methode om onverschilligheid en onbegrip tussen scholieren tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Door spelletjes af te wisselen met serieuze gesprekken, is het de bedoeling dat muren tussen de verschillende kliekjes op middelbare scholen afbrokkelen en hun vooroordelen over elkaar veranderen. Onder leiding van presentator Arie Boomsma deden zes Nederlandse scholen mee aan een Challenge Day in Nederland, waaronder het VakCollege uit Helmond.

In deze aflevering ook aandacht voor de 15-jarige Annabell. Het is haar droom om advocaat te worden, maar vooralsnog wordt haar leven getekend door het plotselinge overlijden van haar vader, nu drie jaar geleden. Het lijkt erop dat zij en haar moeder tot nu toe niet in staat zijn geweest om dat verdriet samen een plekje te geven. Dat lijkt nu na Challenge Day te veranderen; voor het eerst sinds jaren is er een opening tussen moeder en dochter ontstaan. Ook worstelt Annabell met de aandacht die haar gehandicapte zus Eva vraagt. Eva woont in een nabijgelegen Thomashuis, maar Annabell raakt weleens ondergesneeuwd door alle energie die in de zorg voor Eva gaat zitten.

Maaike is vooral erg boos. Zelf zegt ze dat het komt door het plotseling overlijden van haar oom Han. Die pleegde afgelopen zomer zelfmoord na een periode van depressiviteit. Maaike vind het moeilijk te verkroppen dat Oom Han de familie in de steek heeft gelaten. Op Challenge Day merkt Maaike dat zij niet de enige is met verdriet om iemand die zijn eigen leven nam.

Tijdens Challenge Day worden leerlingen uitgedaagd om verborgen gevoelens naar elkaar uit te spreken. De methode houdt jongeren een spiegel voor, schudt ze wakker en creëert onderling begrip. Maar vooral inspireert de methode tot positieve verandering, beginnend bij jezelf. Leerlingen durven tijdens Challenge Day emoties en ervaringen met hun medescholieren te delen, waar ze nog nooit met iemand over hebben gesproken. Niet gemakkelijk, maar ze merken al snel dat ze niet alleen staan. Niet meer. Veel indruk maakt het onderdeel waarbij alle leerlingen zich verzamelen aan één kant van een blauwwitte streep, waarna ze worden geconfronteerd met soms indringende vragen. In antwoord op deze vragen blijven leerlingen staan, of stappen over de streep. Ook op enkele Nederlandse scholen leidde met name dit onderdeel tot enorme doorbraken.

Over de Streep telt zes afleveringen, waarin telkens een andere middelbare school centraal staat. De serie komt voort uit de in 2010 uitgezonden documentaire van Jessica Villerius die verslag deed van de eerste Challenge Day in Nederland. De uitzending leidde tot honderden reacties en aanmeldingen van middelbare scholen; voor de KRO een duidelijk signaal dat de documentaire een vervolg moest krijgen. Daarop haalde de omroep Challenge Day voor enkele weken naar Nederland en kregen scholieren van zes scholen de kans om deel te nemen aan een dag die ze nooit meer zullen vergeten.

Onderstaand een overzicht van de deelnemende scholen op volgorde van uitzending:
Aflevering 1 - Alkmaar: Het Petrus Canisius College (PCC) Aflevering 2 - Drachten: VHS Singelland
Aflevering 3 - Den Haag: ROC Mondriaan
Aflevering 4 - Bussum: De Fontein
Aflevering 5 - Helmond: Het Vakcollege
Aflevering 6 - Zwolle: Celeanum Gymnasium

KRO's Over de Streep, donderdag 25 augustus om 21.30 uur op Nederland 1