Woonbond

24-08-2011
Marktconforme huur onbetaalbaar voor lage middeninkomens

Huishoudens met lage middeninkomens zijn niet in staat om marktconforme huren te betalen. Dat blijkt uit een experiment van de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV), waarbij huurwoningen werden geveild in Tilburg.

In juni van dit jaar voerde de SEV samen met de Tilburgse woningcorporatie TBV Wonen een experiment uit. Er werden huurwoningen aangeboden via een internetveiling. Alleen woningzoekenden met een inkomen tussen de EUR 33.614- EUR 43.000 konden op deze woningen reageren. Door Europese Regelgeving is deze groep woningzoekenden sinds
1 januari aangewezen op huurwoningen van meer dan EUR 652 per maand.

Afbeelding: huis wordt geveild De geveilde woningen kwamen uiteindelijk terecht bij hogere middeninkomens die met spoed een woning zochten en de hogere prijs net konden betalen. Het ging daarbij vooral om startende tweeverdieners zonder kinderen, met een gezamenlijk inkomen van rond de EUR 40.000. Huishoudens met een inkomen dat daaronder lag bleken de marktconforme huurprijzen niet op te kunnen brengen.

Met het experiment wilde SEV en de woningcorporatie er achter komen of veilen een bruikbare methode is voor woningtoewijzing, maar ook of lage middeninkomens bereid en in staat zijn een marktconforme huurprijs te betalen. Voor de volkshuisvesting is dat een belangrijke vraag. Als lage middeninkomens de huren niet kunnen betalen die woningcorporaties voor hen kunnen realiseren heeft de volkshuisvesting een probleem.

Weinig woningen in middensegment

De resultaten van het experiment lijken erop te wijzen dat de volkshuisvesting inderdaad een probleem heeft. Corporaties hebben weinig huurwoningen die net iets meer kosten dan 652 euro per maand. Door de Europese Regelgeving is het voor corporaties bovendien moeilijker geworden om dergelijke woningen te bouwen. Voor huurders met een bescheiden middeninkomen heeft dat desastreuze gevolgen. Er zijn voor hen geen woningen meer beschikbaar die ze kunnen betalen.

Te hoge huur brengt middeninkomens in problemen

Dat marktconforme huren voor middeninkomens te hoog zijn blijkt ook uit www.ikwilookwonen.nl, het meldpunt van de Woonbond voor gedupeerden van de nieuwe inkomensgrens. Ongeveer 10 procent van de melders betaalt op dit moment al een huur die hoger is dan 652 euro. Meer dan de helft van deze melders laat weten dat de huidige huurprijs hen in financiële problemen brengt, en dat zij juist om die reden willen verhuizen. Het is bijzonder wrang dat deze huurders vanwege de Europese Regelgeving geen kans maken om te verhuizen naar een woning die ze wel kunnen betalen.