D66

woensdag 24 augustus 2011

Moerdijk toont noodzaak om regionale brandweer goed op te tuigen

D66-Kamerlid Magda Berndsen is geshockt door het onderzoeksrapport over de chemiebrand in Moerdijk. De Inspectie Openbare Orde concludeert dat de gemeente Moerdijk en later de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant steken hebben laten vallen in de voorbereiding op grote rampen. Ook op nationaal niveau ontbrak het aan regie. "Dit laat nog een keer duidelijk zien de noodzaak om regionale brandweer goed op te tuigen en specialisme te benutten. De samenwerking moet beter worden georganiseerd," aldus Berndsen.

Hulpverleners

Uit het rapport van de Inspectie Openbare Orde blijkt dat hulpverleners onvoldoende waren beschermd. Brandweerlieden, politiemensen en ambulancemedewerkers zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Herhaalde signalen aan leidinggevenden over lichamelijke ongemakken en klachten waren geen aanleiding om andere posities in te nemen. Het D66-Kamerlid wil dat gezondheidsklachten van hulpverleners serieuzer worden genomen. Volgens Berndsen moeten hulpverleners daarbij goede nazorg krijgen.

Communicatie

De communicatie bij de chemiebrand schoot ook tekort. De website Crisis.nl was door een menselijke fout tijdens de brand niet bereikbaar, het crisis telefoonnummer werd pas na uren opengesteld, de regionale rampenzender Tv Rijnmond was overbelast, bewoners ontvingen geen sms en gemeenten gaven geen informatie. Berndsen: "We moeten lessen trekken uit deze fouten voor alle regio's. Er moet het nodige gebeuren bij communicatie, een betere afstemming is essentieel, en hier speelt de minister een belangrijke rol."