Dienstenbond CNV

Nieuws

23 augustus 2011

CNV schort acties bij ANWB op

Na de werknemersbijeenkomsten van CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten is aan de directie van ANWB de grote actiebereidheid gemeld en is aangegeven dat wij een ultimatum zullen sturen. Op donderdagavond heeft Guido van Woerkom ons daarna per brief uitgenodigd voor overleg. Omdat de voorbereiding inmiddels in volle gang was, hebben wij aangegeven dit te laat te vinden om de acties nog te kunnen opschorten. Er was te weinig zekerheid dat het uitstel zou resulteren in een goed resultaat. In goed overleg zijn er vervolgens afspraken gemaakt die voldoende reden zijn om de actievoorbereidingen te staken tot het overleg op korte termijn.

De ontwikkelingen gaan nu snel. Wij willen u en uw collega's zo goed en zo snel mogelijk informeren van de laatste stand van zaken bij de ANWB. Meld u zich dan ook aan voor onze gratis ANWB-email-nieuwsbrief. Uiteraard is uw aanmelding vertrouwelijk. Deel deze nieuwsbrief ook met uw collega's.

Acties opgeschort
Door de gemaakte afspraken is het verzenden van het ultimatum vervallen. Uiteraard is alles pas rond als het rond is, maar voor nu worden de acties opgeschort tot na het overleg.

Weggenomen pijnpunten

1) Retail
De afgelopen maanden heeft CNV Dienstenbond constant aangegeven de voorgestelde verslechteringen rond de toeslagen in de Retail onbespreekbaar te achten. Tijdens de actiebijeenkomst, maar ook in de contacten met de winkels werden wij hier nadrukkelijk in gesteund door de werknemers. De ANWB heeft aangegeven dit voorstel nu geheel van tafel te halen voor deze cao. Daarmee komt de werkgever tegemoet aan onze belangrijkste eis om het overleg te kunnen hervatten. Ten aanzien van Retail zal de ANWB met het nieuwe voorstel komen om een werkgroep in te stellen, om gezamenlijk te kijken of en op welke wijze de arbeidsvoorwaarden van Retail dienen te worden aangepast. De werkgroep zal het onderzoek voor 1 januari 2012 afronden.
2) Toeslagen in eindejaarsuitkering
Toeslagen zijn in onze ogen onderdeel van het inkomen en dienen dan ook te worden meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de eindejaarsuitkering. De werkgever heeft nu besloten, in tegenstelling tot hetgeen verwoord in het eindbod, toeslagen toch mee te laten tellen. Daarmee komen zij aan onze voorwaarde tegemoet.
3) Loonsverhoging
De ANWB geeft aan de loonsverhoging niet te kunnen vervroegen. De 5 à 6 miljoen die dat aan extra pensioenkosten met zich mee zou brengen is te fors, gezien de al zeer hoge pensioenkosten. Daarnaast wijzen zij op de eenmalige uitkering die het later ingaan van de loonsverhoging al vrijwel geheel compenseert. Gezien de situatie hebben wij aangegeven bereid te zijn nog één- maal de loonsverhoging, zoals we dat vorig jaar ook hebben gedaan, na 1 januari te kunnen accepteren in combinatie met de eerder afgesproken éénmalige compensatie.

4) Onderzoek leeftijdsverlofregelingen
Het onderzoek naar een andere inzet van leeftijdsregelingen zal de werkgever niet financieren uit het budget van levensfasebewust personeelsbeleid. Hiermee komt de werkgever tegemoet aan onze voorwaarde om in overleg te kunnen gaan.

Nu wij deze afspraken in goed overleg met de werkgever hebben kunnen maken, is dat voor ons voldoende reden op de uitnodiging tot overleg in te gaan en de acties op te schorten. Zo spoedig mogelijk zullen wij een afspraak maken. Uiteraard houden wij u op de hoogte.

Recht uw mening uit te dragen
In de vorige nieuwsbrief hebben wij aangegeven geschrokken te zijn van de meldingen dat leidinggevenden werknemers zouden weerhouden mee te doen aan acties of bijeenkomsten van de vakbond. Wij hebben daarna direct contact opgenomen met de ANWB om aan te geven dit niet te kunnen accepteren. De directie heeft inmiddels op intranet een bericht geplaatst waarin zij benadrukken dat medewerkers niet verhinderd mogen worden om hieraan deel te nemen en het recht dus onderkennen. Een duidelijk en goed signaal. Mocht u toch het gevoel hebben niet vrij uit te kunnen spreken, dan vernemen wij dat uiteraard graag van u.

Het belang van de vakbond
Bent u nog geen lid van een vakbond? Wist u dat u als werknemer van de ANWB fiscaal de kosten van het lidmaatschap kan verrekenen waardoor u tot 40% van uw contributie terugkrijgt? Het uitgebreide pakket diensten die wij leveren per definitie al de moeite waard is? Als vakbond komen wij op voor uw belangen en laten zien te werken aan een betere positie van u en uw collega's. Steun uzelf en wordt lid!

Vragen, opmerkingen, tips
Heeft u opmerkingen, tips of vragen, dan kunt u ons altijd bellen en mailen. Harrie de Vaan is uw onderhandelaar en contactpersoon. U kunt hem bereiken op 010-2651111 of per email aan
h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl.