Gemeente Stede Broec

Asbestonderzoek Martinuscollege

23-08-2011 Het Martinuscollege hecht veel waarde aan een veilige omgeving voor medewerkers en leerlingen. Om die reden heeft de school voor voortgezet onderwijs in Stede Broec onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van asbesthoudende bouwmaterialen in het gebouw. Hierbij is asbest aangetroffen.
De aangescherpte regelgeving van het ministerie legt overigens aan alle scholen in Nederland de verplichting op om voor 1 augustus 2012 onderzoek te laten uitvoeren in gebouwdelen die voor 1994 gebouwd zijn.

Het personeel van de school is inmiddels geïnformeerd over de aanwezigheid van asbest. Zodra de leerlingenadministratie, gehuisvest in het nieuwste gedeelte van het gebouw, weer toegankelijk is worden ouders en leerlingen per brief geïnformeerd. Vanaf 28 augustus wordt actuele informatie op de website van de school en van de gemeente geplaatst. Ook op de al geplande ouderavonden in september zullen ouders nadere informatie krijgen.

In het nieuwste gedeelte van het gebouw dat na 1996 is gebouwd, zijn op twee plekken asbestvezels aangetroffen. Het betreft hier zogenoemde `uitsleepplekken'. Dit is een besmetting die veroorzaakt is door het meenemen van bouwmateriaal uit een ander deel van het gebouw. Deze besmetting wordt inmiddels verwijderd. Dit gebouwdeel is vrijdag 26 augustus weer toegankelijk.

In het oudste gedeelte van het gebouw dat voor 1996 is gebouwd, is op achttien plekken asbestbesmetting gevonden. Dit gebouwdeel, met ongeveer 80 lokalen is voorlopig niet toegankelijk. Dit betekent dat een deel van de leerlingen bij de start van het nieuwe schooljaar geen les kan krijgen in het gebouw.

De school, de gemeente, de GGD en de Milieudienst werken samen aan een gezamenlijk plan van aanpak. Het plan van aanpak bevat in ieder geval een aanvullend onderzoek betreffende de luchtkwaliteit, de wijze waarop het asbest moet worden verwijderd en het zoeken naar vervangende huisvesting. Het plan van aanpak zal er toe leiden dat er op de kortst mogelijke termijn goed onderwijs wordt aangeboden aan alle leerlingen in een veilige omgeving.
23-08-2011