Gemeente Lelystad

Bestemmingsplan Atol- en Zuiderzeewijk is globaal en flexibel

Woensdag 24 augustus 2011

Kinderen voetballen op een speelveld in de Atolwijk

Het college heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor Atolwijk/Zuiderzeewijk (inclusief winkelcentrum Lelycentre en bedrijventerrein Gildenhof). Dit plan is het eerste dat is aangepast aan het besluit van het college en de raad om bestemmingsplannen globaler en flexibeler op te gaan stellen.

Ter inzage

Met de vaststelling van het `Eindverslag vooroverleg en inspraak voorontwerp bestemmingsplan Atolwijk Zuiderzeewijk' kan het plan nu definitief door de gemeenteraad worden vastgesteld. Daarvoor ligt het eerst nog zes weken ter inzage: van donderdag 8 september t/m woensdag 19 oktober. Binnen die termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk zienswijzen indienen bij het college.

Flexibilisering en globalisering

Het besluit om in Lelystad bestemmingsplannen globaler en flexibeler te maken is gebaseerd op de bestuurlijke wens om voortaan lange en soms overbodige afwijkingsprocedures (voorheen ontheffingen en vrijstellingen) te voorkomen. Tevens heeft het te maken met het gegeven dat vanaf 1 juli 2013 bestemmingsplannen niet ouder dan 10 jaar mogen zijn. Een globaler en flexibeler opgesteld bestemmingsplan maakt herziening makkelijker.

Hoofdopzet

Uitgangspunt is dat de verschillende bestemmingen ten opzichte van de `oude' manier van bestemmen, veel meer uitwisselbaar zijn gemaakt. De grotere aangesloten openbare gebieden hebben in het nieuwe bestemmingsplan in principe de bestemming `groen' gekregen. Vervolgens is op de plankaart de ruimtelijke hoofdstructuur als basis neergelegd. Dit betekent dat alleen de hoofdwater- en de hoofdwegenstructuur nog op de plankaart terug te vinden zijn met de bestemming `verkeer' en `water'. De overige water- en wegenstructuren zijn ondergebracht in andere bestemmingen (wonen, detailhandel, kantoren, bedrijventerrein), waarvan zij ten dienste staan. Dit geldt eveneens voor de kleinere (en snipper) groengebieden die zich binnen deze clusters bevinden.

Clusters

De clusters van wonen, bedrijven, detailhandel en kantoren zijn vervolgens afgebakend en zijn op de verbeelding als `eilanden' binnen het `groen' en het structuurbepalende `wegen' en `water' te herkennen. Uitzondering hierop vormen de clusters van met name maatschappelijke voorzieningen (scholen, gymzalen, buurthuizen).

Tweedeling

Bij de methode van bestemmen is er een duidelijke tweedeling te onderscheiden. Kern van deze tweedeling is dat bestemmingen waarbinnen relatief veel ruimtelijke mogelijkheden zijn, er op de plankaart alleen bebouwingspercentages worden opgenomen voor bebouwing (waardoor bebouwing niet wordt vastgelegd op een locatie), terwijl bij andere bestemmingen die wat minder globaal mogen/kunnen zijn uitgegaan wordt uitgegaan van bouwvlakken op de kaart (waardoor bebouwing wél wordt vastgelegd op een locatie).

Voorlichting

De gemeente gaat de nieuwe manier van bestemmen nader aan de bevolking van Lelystad toelichten. Bewoners van de Atolwijk en Zuiderzeewijk kunnen aan het begin van de periode dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, een uitnodiging voor een informatieavond tegemoet zien. In het gemeentelijk voorlichtingsblad Stadsbulletin van eind september komt een verklarend en toelichtend artikel. Het ontwerpbestemmingsplan zelf is in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl. Ja