Top 10 klassering voor Nederland bij einde internationaal boulderseizoen Twintig halve finale plaatsen en twee finale plaatsen tijdens wereldbekerseizoen van negen wedstrijden

Afgelopen weekend vond de laatste editie van negen wereldbekerwedstrijden boulderen plaats in München. De in Innsbruck woonachtige Rotterdammer Nicky de Leeuw eindige in de halve finales als 9e en haalde daarmee de finales (top 6) niet. Wouter Jongeneelen uit Teteringen eindigde in de kwalificaties op de 31e plaats. Vera Zijlstra behaalde tijdens de halve finales bij de dames de 13e plaats. Door deze resultaten sluit het Nederlands Team Sportklimmen het internationale boulder seizoen af met een 10e plaats. Dit resultaat werd eerder bereikt in 2007 toen Jorg Verhoeven een 5e positie in de boulder ranking bezette. Dit jaar deed Verhoeven niet mee in de discipline boulderen en is de positie bepaald door de constante prestaties van de andere teamleden.

De boulderselectie van het Nederlands Team Sportklimmen presteerde dit jaar constant goed met in totaal twintig halve finale (top 20) plaatsen. Ook in de finales (top 6) ontbraken de Nederlanders niet. Nicky de Leeuw behaalde een finale plaats in Sheffield (Engeland) waar hij 6e werd. Wouter Jongeneelen werd 6e in de finale in Canmore (Canada).

In de worldcupranking 2011 vinden we Nicky de Leeuw terug op de 15e plaats, Casper ten Sijthoff uit Amsterdam op de 20e plaats, Wouter Jongeneelen op de 22e plaats en Vera Zijlstra uit Eindhoven bij de dames op de 12e plaats.

In de wereldranglijst staat De Leeuw op de 17e plaats voor Ten Sijthoff (25e) en Jongeneelen (32e). Zijlstra is bij de dames terug te vinden op de 14e plaats.

Boulderen
Boulderen is een categorie 1 topsport bij het NOC*NSF en heeft een volledige Olympische status bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het sportklimmen staat op de shortlist van het Olympisch programma voor 2020. Er zijn op dit moment vijf Nederlands Teamleden met een NOC*NSF-topsportstatus.

Boulderen is een spectaculaire vorm van de klimsport: kort, krachtig en atletisch. In zeer zware korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n 4,5 meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klim (topt).