CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Egypte: er was geen diplomatieke crisis

di 23-08-2011

In de chaos na de aanslagen op 18 augustus in Zuid Israel, die 8 Israelische doden en 30 gewonden eisten, liepen de spanningen tussen Egypte en Israel hoog op. In de media verschenen berichten dat de Egyptische ambassadeur in Israel teruggeroepen zou worden. Maandag 22 augustus echter verklaarde de Egyptische minister Mohammed Kamel Amr van BuZa dat daarvan nooit sprake was geweest.

De aanslagen in Israel werden uitgevoerd op nog geen kilometer van de Egyptische grens. De terroristen waren afkomstig uit Gaza, maar kwamen via de Egyptische Sinaï woestijn Israel binnen. In de verwarring tijdens de achtervolging op de daders, werden naast een aantal terroristen ook vijf Egyptische agenten gedood. Israel heeft gezegd dat het de Egyptische doden betreurt en heeft een onderzoek naar de toedracht toegezegd.

Verschillende Egyptische media hadden gespierde uitspraken gedaan over Israel: de ambassadeur zou worden teruggeroepen en de 'koude vrede' met Israel zou in gevaar zijn. Op die vrede is in Egypte veel kritiek. Na de Israelische verklaring leek dit gevaar afgewend; volgen de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken zou het zelfs niet hebben bestaan. "Het hebben van een Egyptische ambassadeur is een nuttige manier om boodschappen over te brengen aan Israel," zei hij in een interview. "Je kan het resultaat hiervan zien in de snelle reactie van Israel op de Egyptische vraag om een publieke verontschuldiging voor de dood van Egyptische soldaten tijdens de aanval op Zuid Israel."

Demonstraties bij Israelische ambassade Caïro

In Cairo gaan echter de demonstraties bij de Israelische ambassade door. Een Egyptenaar die zaterdag op het dak van de Israelische ambassade klom om de Israelische vlag te vervangen door de Egypitische, werd toegejuichd als een held. De Israelische vlag werd verbrand. De Secretaris-Generaal van de Arabische Liga veroordeelde de actie met de woorden: "Niemand heeft het recht dat te doen". Wel vond hij het een optie om de Israelische ambassadeur uit te wijzen of de ambassade in Caïro te sluiten. Volgens een hooggeplaatste militaire bron overweegt Egypte's Hoge Militaire Raad om de vlag weer te laten hijsen, aangezien internationaal recht eist dat alle staten de ambassades in hun land moeten beschermen.

Sinaï

Na de afzetting van de voormalige president Hosni Mubarak heeft het interim regime veel moeite met het bewaren van de orde in de afgelegen en uitgestrekte Sinaï. Al Qaeda-achtige groepen zouden er ongestoord hun gang gaan en er zouden de laatste weken meer invasiepogingen zijn geweest. Net vorige week heeft de Egyptische regering een speciaal budget ingesteld om de Sinaï te ontwikkelen en de veiligheidssituatie aan te scherpen. Een van de plannen is om een universiteit in de Sinaï te openen. Donderdag bleek opnieuw het belang van goede grensbewaking.