Gemeente Ede

dinsdag, 23 augustus 2011

Samenscholingsverbod in deel Edese wijk Rietkampen

info@ede.nl

In een deel van de Edese wijk Rietkampen geldt vanaf donderdag 25 augustus 2011 een samenscholingsverbod. Het is dan niet meer toegestaan in het aangewezen gebied met vier of meer personen bij elkaar te staan. Burgemeester Cees van der Knaap heeft daartoe besloten na overleg met politie en Openbaar Ministerie (OM). Het verbod geldt voor een periode van zes maanden.

Het samenscholingsverbod is gebaseerd op artikel 2.1. van de Algemene Plaatselijke Verordening en is een extra maatregel om de openbare orde in het aangewezen gebied te waarborgen, de overlast en criminaliteit terug te dringen en bewoners hun gevoel van veiligheid terug te geven.

Gericht op overlastgevende jongeren

De handhaving van het samenscholingsverbod richt zich op de jongeren die in het gebied overlast veroorzaken, zoals schelden, roekeloos rijden met scooters of andere motorvoertuigen, vernieling en het hinderen en intimideren van voorbijgangers. Bewoners en bezoekers voelen zich onveilig door de aanwezigheid van deze jongeren op straat. Veel van de jongeren zijn bekend bij de politie.

Verbod en handhaving

Het verbod houdt in dat het niet is toegestaan in het aangewezen gebied met vier of meer personen bij elkaar te staan. Politie of gemeentelijke toezichthouders beoordelen of daarbij sprake is van overlast of verstoring van de openbare orde.
Het samenscholingsverbod is van kracht vanaf donderdag 25 augustus 2011 voor de duur van zes maanden of tot het moment dat het besluit wordt ingetrokken. De politie en de afdeling Toezicht van de gemeente Ede zullen het samenscholingsverbod handhaven en bij overtreding ervan aanhoudingen verrichten.

Aanpak overlast

Sinds enkele jaren is sprake van een wisselende mate van vooral overlast en soms criminaliteit. De ernst van de huidige situatie rechtvaardigt naar de mening van burgemeester, politie en OM een verstrekkende maatregel als het samenscholingsverbod. In de aanpak voor herstel van veiligheid speelt het Veiligheidshuis een coördinerende rol. Deze bestaat uit repressieve maatregelen om overlast snel terug te dringen, zoals cameratoezicht en extra inzet van politie, afdeling Toezicht en jongerenwerkers. Beruchte overlastgevers krijgen extra aandacht van politie en andere justitiële partners in het Veiligheidshuis; sommigen van hen hebben een waarschuwingsbrief gehad. Voor de langere termijn geldt per jongere het maken van een combinatie van zorg en straf.

Aangewezen gebied

Het gebied waarin het samenscholingsverbod van kracht is, wordt omsloten door:

* Dr. W. Dreeslaan, inclusief winkelcentrum Stadspoort en aangrenzende openbare ruimtes;

* Laan der Verenigde Naties, Pennstate, Coornhertstate, Comeniusstate, Langeweideweg, Erasmusstate, Bertrand Russelstate, Sartrestate, Spinozastate, Statepad (tot Rijksweg A12);
* Geluidswal gelegen ten noorden van Rijksweg A12 tot de Dr. W. Dreeslaan.

Dit gebied kan aangepast worden als blijkt dat de overlast zich verplaatst naar andere gebieden.