Gemeente Eindhoven

Fietsstraat Kruisstraat is nog even wennen

De stratenmakers in de Kruisstraat zijn weer volop aan de slag. Tot eind november zijn zij actief om ook het zuidelijk deel (tussen Pastoor Petersstraat en Gildelaan/Nieuwe Fellenoord) als fietsstraat in te richten. Het noordelijk deel is inmiddels enkele weken in gebruik als fietsstraat. De nieuwe situatie is nog even wennen. De gemeente vraagt daarom bij de gebruikers van de vernieuwde Kruisstraat op verschillende wijzen aandacht voor de nieuwe situatie.

Het is van belang dat alle gebruikers weten wat de spelregels in de fietsstraat zijn. Zo blijft het voor iedereen veilig én plezierig. In het midden van de vernieuwde Kruisstraat ligt een brede, geasfalteerde `rode loper', met aan de buitenzijden twee smalle klinkerstroken. De bedoeling is dat fietsers en snorfietsers in twee rijrichtingen gebruikmaken van het rode asfalt. De klinkerstroken zijn alleen bedoeld om uit te wijken. Auto's zijn te gast. Zij moeten zich aanpassen aan de fietsers en rijden in één richting, van zuid naar noord. Verder is het de bedoeling dat auto's rechts over de klinkerstrook rijden, zoveel mogelijk achter de fietsers blijven en alert zijn op fietsers bij het in- en uitparkeren.

Fietssymbolen

Momenteel gebruiken fietsers nog te veel de klinkerstroken als fietspad. Hierdoor krijgen auto's vrij baan op het rode asfalt en kunnen onveilige situaties ontstaan. Om fietsers extra te attenderen op het rode asfalt te rijden, brengt de gemeente binnenkort fietssymbolen op het wegdek aan. Ook komen er (extra) 30 km-borden om automobilisten op de maximumsnelheid te wijzen. Eerder al hing de gemeente twee grote banners in de Kruisstraat met daarop de tekst `Fietsstraat, auto te gast'. De ondernemers in de Kruisstraat reiken flyers uit aan hun klanten.

Video

Er is nu ook een video over de vernieuwde Kruisstraat. Wethouder Joost Helms (Mobiliteit) geeft in de video uitleg over de fietsstraat. De video laat verder zien hoe de vernieuwde Kruisstraat eruit ziet en geeft in woord en beeld een toelichting op de geldende spelregels.

U kunt de video bekijken op www.eindhoven.nl en www.we.eindhoven.nl/oud-woensel. Voor meer informatie over de huidige werkzaamheden en de bereikbaarheid van de Kruisstraat kijkt u op www.bereikbaar.eindhoven.nl.