Gemeente De Marne


Bibliotheek Leens genomineerd voor beste bibliotheek van 2011

Bibliotheek Leens is een van de twaalf genomineerde bibliotheken voor de verkiezing de Beste Bibliotheek van Nederland 2011. Een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van presentatrice en kinderboekenschrijfster Mieke van der Weij, zal op 27 oktober de winnaar bekendmaken.

Bibliotheek Leens
Bibliotheek Leens is recent verhuisd van een oud schoolgebouw naar een nieuwe locatie die ze deelt met een bankfiliaal en een kinderdagverblijf. Bezoekers weten de weg naar de nieuwe bibliotheek in groten getale te vinden en zijn enthousiast en verrast door onder andere de nieuwe inrichting en de presentatie van de collectie. Voor de landelijke verkiezing zal een deskundige mystery guest de bibliotheek bezoeken en beoordelen op aspecten als gebouw en inrichting, aanbod, dienstverlening en klantgerichtheid.

Bezuinigingen
De totstandkoming van de nieuwe bibliotheek in Leens, die op 2 mei openging, is een bijzonder verhaal. In de gemeente De Marne, waar Leens deel van uitmaakt, zijn vanwege bezuinigingen vier van de vijf vestigingen gesloten en de bibliobushaltes opgeheven. Om de inwoners van de gemeente toch een kwalitatief goede en moderne bibliotheekvoorziening te bieden, is ervoor gekozen om te investeren in de bibliotheek van het centrumdorp Leens. Met behulp van een nieuwe inrichting, verbeterde collectie en service en een uitbreiding van de openingsuren is een eigentijdse bibliotheek neergezet. En gezien de eerste ervaringen blijkt ook de verwachting uit te komen dat veel leners van de recent gesloten vestigingen in De Marne naar Leens komen.

Verkiezing
Met de prijs voor de beste bibliotheek worden het grote maatschappelijke belang en het vernieuwende karakter van de openbare bibliotheken in Nederland onder de aandacht van een ruimer publiek gebracht. De verkiezing van de Beste Bibliotheek wordt inmiddels voor de derde keer georganiseerd door Bibliotheekblad, het vakblad voor de bibliotheekbranche.

Alle twaalf genomineerden voor de Beste Bibliotheek 2011 zijn:


- Leens (Groningen)

- Leeuwarden, vestiging Bilgaard (Friesland)

- Eelde (Drenthe)

- Hengelo (Overijssel)

- Nijmegen (Gelderland)

- Veenendaal (Utrecht)

- Lelystad (Flevoland)

- Hoofddorp (Noord-Holland)

- Schiedam (Zuid-Holland)

- Middelburg (Zeeland)

- Gilze (Noord-Brabant)

- Meerssen (Limburg)

Vorig jaar eindigden Bibliotheek Almere en Bibliotheek Wassenaar op een gedeelde eerste plaats, Bibliotheek Haren uit de provincie Groningen werd toen zevende. In 2009 behaalde Stadskanaal de tweede plaats.

Leens, 23 augustus 2011.