Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

12 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200900425/1/R2 en 200902744/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Natuurbescherming
inhoudsindicatie:

(Nbw-vergunningen voor kolengestookte elektriciteitscentrale RWE in Eemshaven) Uitspraak over de vergunningen die de toenmalige minister van LNV en de colleges van gedeputeerde staten van Fryslân en Groningen in 2008 op grond van de Natuurbeschermingswet aan RWE Power AG hadden verleend voor een kolengestookte elektriciteitscentrale in de Eemshaven. De minister heeft een vergunning verleend omdat de centrale nadelige gevolgen kan hebben voor het beschermde deel van de Waddenzee dat is gelegen in het zogenoemde 'betwiste gebied' bij de Eems-Dollard. De provinciebesturen hebben een vergunning verleend omdat de kolencentrale ook nadelige effecten kan hebben op de beschermde natuurgebieden Duinen Ameland, Duinen Terschelling, Duinen Schiermonnikoog, Noordzeekustzone en Waddenzee. Greenpeace, Mobilisation for the Environment en de Stichting Natuur en Milieu hadden tegen de vergunningen beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat onderzoek gedaan had moeten worden naar de gevolgen die de centrale samen met de uitbreiding en verdieping van de Eemshaven kan hebben voor de beschermde natuurgebieden, waaronder de Waddenzee, de Noordzeekustzone, en de duinen van de Waddeneilanden. Ook vrezen zij voor de gevolgen van de uitstoot van stikstof voor de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden. Verder zijn de organisaties van mening dat er te weinig onderzoek is gedaan naar geluidsoverlast en naar de uitstoot van zwavel, fluoriden, dioxinen en zware metalen in het gebied. Volgens hen hebben de kolencentrale en de koelwaterlozingen van het bedrijf negatieve gevolgen voor de flora en fauna. Ook energiebedrijf RWE is in beroep gekomen. Het bedrijf is het onder meer niet eens met het vergunningvoorschrift waarin is bepaald dat op de grens van het beschermde natuurgebied de Waddenzee geen licht afkomstig van het bedrijf zichtbaar mag zijn. De Raad van State heeft deze zaken op 30 maart 2010 en 11 april jl. op zitting behandeld.
2. 201000106/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Natuurbescherming
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit 'Verruiming vaargeul Eemshaven-Noordzee') Uitspraak over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit 'Verruiming vaargeul Eemshaven-Noordzee'. Het tracébesluit maakt het mogelijk de hoofdvaarweg Eemshaven-Noordzee te verdiepen en te verbreden. Dit is volgens de minister nodig om de Eemshaven beter bereikbaar te maken voor schepen met een grotere diepteligging. De minister wil de waarde van de Eemshaven voor de Nederlandse economie versterken door de haven te ontwikkelen als belangrijk energiecentrum. De vaargeul Eemshaven-Noordzee doorsnijdt de Eems-Dollard riviermonding, die onderdeel is van het beschermde natuurgebied de Waddenzee. Onder meer de Waddenvereniging en een groot aantal bedrijven en particulieren uit Duitsland zijn tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de minister niet bevoegd was om het besluit te nemen, omdat op grond van een verdrag alleen Duitsland werkzaamheden mag uitvoeren in het grensgebied Eems Dollard. Ook wordt de noodzaak van de verruiming betwijfeld en zou het uitgebreide onderzoek naar de milieugevolgen van de verruiming tekortschieten. Een aantal Duitse bezwaarmakers vreest nadelige gevolgen voor de veerdienstregeling tussen Eemshaven-Emden en Borkum. De Waddenvereniging is bang dat de uitstoot van stikstofoxide en zwaveldioxide in het gebied zal toenemen. Ook de luchtkwaliteit zou verslechteren. Ten slotte wordt aangevoerd dat het tracébesluit onvoldoende waarborgen biedt voor een veilige afwikkeling van het scheepvaartverkeer bij een calamiteit. De Raad van State heeft de zaak op 15 en 16 juni jl. op zitting behandeld.
3. 201004489/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Son Centrum, bibliotheek Kerkplein-Nieuwstraat' van de gemeente Son en Breugel) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Son en Breugel van het bestemmingsplan 'Son Centrum, bibliotheek Kerkplein-Nieuwstraat'. Het plan maakt de bouw van een multifunctioneel gebouw mogelijk op de hoek van de Nieuwstraat en het Kerkplein. In het gebouw zal de nieuwe bibliotheek worden gevestigd. Daarnaast komen er enkele appartementen in het gebouw. Naast de toekomstige bibliotheek staat het kerkgebouw van de Sint Petrus' Bandenkerk. De Parochie St. Petrus' Banden vindt dat de bibliotheek te dicht bij haar kerkgebouw wordt gebouwd. De parochie en een aantal omwonden vinden verder dat de gemeenteraad beter onderzoek had moeten doen naar de gevolgen van het plan voor de verkeersbelasting in het centrum en de daarmee gepaard gaande geluidhinder. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 7 juni jl. op zitting behandeld.
4. 201007092/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Natuurbescherming
inhoudsindicatie:

(Natuurbeschermingswetvergunning voor gastenverblijf De Vier Eiken in Wapserveen) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend aan het gastenverblijf De Vier Eiken in Wapserveen. Het gaat om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. De vergunning maakt de uitbreiding van het bestaande verblijf mogelijk. Zo kunnen er twintig vakantiewoningen en een dagrecreatiegebouw worden gebouwd en kan natuur worden aangelegd. Omdat het beschermde natuurgebied 'Havelte-Oost' ten zuiden van het gastenverblijf ligt, heeft het bedrijf voor de uitbreiding de natuurbeschermingswetvergunning nodig. Tegen de vergunning is een aantal inwoners uit Wapserveen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral dat het beschermde natuurgebied 'Havelte Oost' wordt aangetast door de uitbreiding. Het onderzoek van de gemeente naar de gevolgen van de uitbreiding voor dit natuurgebied zou ontoereikend zijn. Zo zou over het hoofd zijn gezien dat op een perceel naast De Vier Eiken een dassenburcht en een haviksnest zijn aangetroffen. Ook zou de tapuit hinder ondervinden van de uitbreiding. De Raad van State heeft de zaak op 10 juni jl. op zitting behandeld.
5. 201011592/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor dorpshuis aan Schoolstraat in Heeze) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende heeft verleend voor een dorpshuis aan de Schoolstraat in Heeze. Omdat het bestemmingsplan een dorpshuis op die plek niet toestaat, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Het dorpshuis bestaat uit een grand café/restaurant, jongerencafé, bibliotheek, kantoor en diverse les-, vak- en muzieklokalen. Het dorpshuis maakt deel uit van de herontwikkeling van de locatie Nicasiushuis. De Klankbordgroep Omwonenden Schoolstraat/Ds. Kremerstraat is het niet eens met de komst van het dorpshuis. Zij is bang voor geluidsoverlast door bezoekers van het dorpshuis. Bovendien worden er te weinig parkeerplaatsen aangelegd voor de bezoekers, aldus de klankbordgroep. Daarom is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in september 2010 een eerder beroep van de klankbordgroep ongegrond. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201011594/1 die de Raad van State eveneens op 24 augustus a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de bouwvergunning en de ontheffing die het gemeentebestuur heeft verleend voor de tweede fase van de bouw van het dorpshuis. De klankbordgroep verzet zich ook tegen deze besluiten. De Raad van State heeft beide zaken op 29 juni jl. op zitting behandeld.
6. 201011714/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Natuurbescherming
inhoudsindicatie:

(Natuurbeschermingswetvergunning voor omleiding Rondweg N348 Zutphen-Eefde) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor de aanleg van een omleiding voor de Rondweg N348 Zutphen-Eefde. Het gaat om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. De stichting E.G.E.L. is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting leidt de aanleg van de omleiding ertoe dat er meer stikstof wordt uitgestoten op het beschermde natuurgebied 'Uiterwaarden IJssel' dat op ongeveer 500 meter afstand ligt van het tracé van de rondweg. Bij het onderzoek naar de gevolgen van de weg voor het natuurgebied zou gebruik zijn gemaakt van onjuiste verkeerstellingen. Zo is volgens de stichting geen rekening gehouden met de verkeersaantrekkende werking van de N348. Door uit te gaan van te lage verkeersaantallen zijn de gevolgen voor het natuurgebied verkeerd ingeschat, aldus de stichting. Daarom had het provinciebestuur volgens haar de vergunning niet mogen verlenen. De Raad van State heeft de zaak op 21 juni jl. op zitting behandeld.
7. 201012465/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Geslotenverklaring Noordkrompsingel voor verkeer in Haagse wijk Leidschenveen) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om de Noordkrompsingel in de wijk Leidschenveen gesloten te verklaren voor verkeer. Lijnbussen zijn hiervan uitgezonderd. Twee bewoners van de Noordkrompsingel vinden dat het gemeentebestuur de weg ook had moeten sluiten voor de lijnbussen. Toen zij hun huizen kochten, was het nog de bedoeling dat de lijnbussen een andere route zouden rijden. Zij hebben last van het busverkeer, aldus de bewoners. De rechtbank in Den Haag verklaarde in november 2010 hun eerdere beroep gegrond omdat het te lang had geduurd voordat het gemeentebestuur op hun bezwaren had beslist, maar liet 'de rechtsgevolgen van de geslotenverklaring in stand'. Naar haar oordeel mocht het gemeentebestuur een uitzondering maken van de geslotenverklaring voor lijnbussen. Daar zijn de bewoners het niet mee eens. Verder vinden zij dat het gemeentebestuur de vrijstelling van het bestemmingsplan waarin de nieuwe busroute staat, niet goed heeft bekendgemaakt, zodat zij daardoor geen bezwaar konden maken. Hierdoor zouden ze ook niet in aanmerking komen voor schadevergoeding vanwege waardedaling van hun huizen. Verder vinden zij de schadevergoeding die de rechtbank hen heeft toegekend vanwege de lange duur van de procedure, te laag. Daarom zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 6 juli jl. op zitting behandeld.
8. 201100103/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Tracé en wegverbreding
inhoudsindicatie:

(Wegaanpassingsbesluit 'A9 Alkmaar-Uitgeest') Uitspraak over het wegaanpassingsbesluit 'A9 Alkmaar-Uitgeest' dat de minister van Infrastructuur en Milieu heeft vastgesteld. Het besluit maakt de aanleg van spitsstroken mogelijk op beide rijbanen van de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest. Een spitsstrook is een vluchtstrook die tijdens drukke tijden dienst doet als rijstrook. Het project maakt deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die oud-minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wilde aanpakken. Ook wordt op een aantal plekken geluidsschermen geplaatst en worden hogere geluidswaarden vastgesteld voor woningen langs de weg. Volgens de minister is het noodzakelijk dat in de spits op dit traject van bijna tien kilometer gebruik kan worden gemaakt van drie in plaats van twee rijstroken per rijrichting. Drie inwoners uit Heiloo zijn tegen het tracébesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Twee van hen voeren aan dat het akoestisch onderzoek niet deugt, omdat is uitgegaan van onjuiste verkeerstellingen. Ook bij de openstelling van de spitsstroken en de vaststelling van de maximumsnelheden is volgens hen uitgegaan van verkeerde aannames in het onderzoek. Ten slotte vrezen zij een verslechtering van de luchtkwaliteit. De andere inwoner vindt dat de minister voor de bewoners van de wijk Ypestein/Oosterbos geluidwerende maatregelen had moeten treffen. Verder vindt hij het onterecht dat de minister niets doet aan de geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door zowel de A9 als Schiphol. De Raad van State heeft de zaak op 28 juli jl. op zitting behandeld.
9. 201100652/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Intrekking parkeervergunningen voor garagebedrijf aan Van Ostadestraat in Amsterdam) Uitspraak over de intrekking van drie parkeervergunningen door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam Zuid van de gemeente Amsterdam. Het gaat om drie vergunningen van een garagebedrijf aan de Van Ostadestraat. Volgens het gemeentelijke parkeerbeleid heeft een bedrijf met minder dan tien werknemers recht op maximaal één bedrijfsparkeervergunning. Het bedrijf had er volgens het stadsdeel te veel en het stadsdeel heeft vervolgens drie parkeervergunningen ingetrokken. Het bedrijf is het daar niet mee eens. Volgens hem worden de vergunningen gebruikt om auto's te parkeren die al wel zijn gerepareerd, maar nog niet zijn opgehaald. Zonder de vergunningen zal het bedrijf betaalde parkeerplekken moeten zoeken voor deze auto's. Daarom is het garagebedrijf tegen de intrekking van de vergunningen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in december 2010 een eerder beroep ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 10 augustus jl. op zitting behandeld.
10. 201100943/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 24 augustus 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Weigering bouwvergunning voor woningbouwproject Taalstraat in Vught) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Vught om een bouwvergunning en vrijstelling te verlenen voor 34 woningen met garage aan de Taalstraat in Vught. Het gemeentebestuur heeft de verguning geweigerd, omdat de aanvraag onvolledig zou zijn. Zo is volgens hem niet duidelijk wat 'de ruimtelijke effecten en de uitstraling van het bouwplan zijn op de omgeving' en is er geen aandacht besteed aan de hoogteverschillen van het maaiveld. Verder ontbreekt in het bouwplan het karakteristieke element van de doodlopende straatjes Kleine Gent en het Bijltje in de omgeving, aldus het gemeentebestuur. Eerder had het gemeentebestuur nog een bouwvergunning en vrijstelling verleend voor de woningen met garage, maar de rechtbank in Den Bosch vernietigde die in april 2008. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State liet die vernietiging in augustus 2008 in stand. De Charlotte Elisabeth van Beuningenstichting is het er niet mee eens dat het gemeentebestuur daarna de bouwvergunning en vrijstelling alsnog heeft geweigerd. Volgens haar schiet de motivering van het gemeentebestuur tekort. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in november 2010 een eerder beroep van de stichting ongegrond. Tegen die uitspraak is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 29 juni jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat