Raad van State


Persagenda


maandag 22 augustus 2011

9.15 uur

Zitting over het zogenoemde 'verzet' tegen een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarbij het beroep van een man uit Laren 'kennelijk' niet-ontvankelijk is verklaard. De man had beroep ingediend tegen het inpassingsplan 'Natuurbrug Laarderhoogt' van provinciale staten van Noord-Holland. Met het plan wordt beoogd om de door snelwegen versnipperde heide- en bosgebieden van de Utrechtse heuvelrug en het Gooi weer met elkaar te verbinden door de komst van de natuurbrug 'Laarderhoogt'. De Raad van State heeft zijn bezwaren kennelijk niet-ontvankelijk verklaard, omdat de man op anderhalve kilometer van de brug woont en om die reden geen belanghebbende is bij het plan, aldus de Raad van State. Daarom is de zaak niet op een rechtszitting behandeld. De man is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de Raad van State in verzet. De zitting zal uitsluitend gaan over de vraag of de Raad van State het beroep van de man zonder rechtszitting niet ontvankelijk mocht verklaren. (zaaknummer 201012308/3)

10.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend op grond van de Natuurbeschermingswet voor de verplaatsing van een manege naar landgoed Spelderholt in Beekbergen. Het gaat om manege Riant die nu gevestigd is aan de Bruggelerweg. De nieuwe locatie ligt vlakbij het natuurgebied De Veluwe. Daar wordt de manege uitgebreid en wordt er ook een appartementencomplex van vijftien meter hoog mogelijk gemaakt. Ook kunnen er elf villa's worden gerealiseerd. De 'Stichting tot behoud natuurwaarden Konijnenkamp, Engelanderenk en Spelderholt' en de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn zijn het niet eens met deze ontwikkelingen en komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beide stichtingen zijn het er niet mee eens dat het provinciebestuur een nieuwe vergunning heeft verleend voor de verplaatsing van de manege, nadat het de eerste vergunning had herroepen. De organisaties vinden dat zij in hun belangen zijn geschaad, omdat het provinciebestuur heeft afgezien van een uitgebreide bezwarenprocedure bij de tweede vergunning. Verder vinden zij dat het provinciebestuur ten onrechte niet heeft berekend hoeveel stikstof de manege uitstoot op het natuurgebied. Het provinciebestuur meent dat zo'n berekening niet nodig is, omdat het Instituut voor Pluimveeonderzoek Spelderholt dat voorheen aan de Spelderholt was gevestigd veel meer stikstof uitstootte op het natuurgebied. De natuurorganisaties bestrijden dat. Zie ook de zaak met zaaknummer 200907569/1 die de Raad van State vandaag om 13.00 uur op een rechtszitting behandelt. Die zaak gaat over het bestemmingsplan dat de verplaatsing van de manege mogelijk moet maken. (zaaknummer 201009630/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft verleend voor de bouw van 50 appartementen en 14 woningen verdeeld over vier blokken aan de Ceramstraat, de Boeroestraat, de Arubastraat en de Minahassastraat in Delft. Het gemeentebestuur heeft ook een ontheffing verleend van de bouwverordening, omdat niet aan de parkeereisen kan worden voldoen die daarin zijn opgenomen. Buurtcomité Indische Buurt vreest voor parkeeroverlast door het bouwplan. Bovendien is het gemeentebestuur volgens haar van een te weinig parkeerplaatsen uitgegaan die nodig zijn voor het bouwproject. De rechtbank in Den Haag oordeelde in januari 2011 dat niet is nagegaan of er parkeerplaatsen in de buurt konden gehuurd. Verder ligt een deel van de parkeergelegenheid die het gemeentebestuur op het oog heeft op meer dan 400 meter afstand van het bouwproject. Dat is naar het oordeel van de rechtbank geen 'redelijke afstand'. De rechtbank oordeelde dat het gemeentebestuur daarom geen ontheffing kon verlenen en heeft de bouwvergunning herroepen. Tegen die uitspraak komen de projectontwikkelaar, Stichting de Vestia Groep, en het gemeentebestuur van Delft in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201102282/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend aan Tinq B.V. voor een onbemand tankstation aan de Van Alkemadelaan in de Den Haag. De vergunning maakt het onder meer mogelijk Euro95 en diesel te leveren tussen zeven uur 's morgens en negen uur 's avonds. De brandstoffen liggen ondergronds opgeslagen in twee tanks. Twee inwoners uit Den Haag zijn het niet eens met de vergunning en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen lichthinder van de reclamezuilen, stankhinder, geluidsoverlast en luchtverontreiniging. Verder zouden de openingstijden zijn verruimd. Ook zijn de omwonenden bang voor veiligheidsrisico's. Direct achter het tankstation staan woningen en de bezwaarmakers zijn bang voor brandoverslag bij calamiteiten. Ook zou er meer toezicht moeten zijn tijdens het lossen van de brandstoffen. (zaaknummer 201009076/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de toenmalige minister van LNV om informatie openbaar te maken. Het mosselzaadbedrijf Prins en Dingemanse B.V. had de minister op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om informatie gevraagd over de toekenning van nadeelscompensatie bij de verdeling van zogenoemde mosselzaadinvanginstallaties. Volgens het bedrijf heeft de minister in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er ten aanzien van de huidige exploitanten van zo'n installatie geen juridische verplichting bestond voor nadeelscompensatie. Volgens het bedrijf is die brief gebaseerd op twee adviezen van de landsadvocaat en zouden die openbaar gemaakt moeten worden. De informatie uit die brieven is noodzakelijk voor het eventueel indienen van een verzoek om nadeelscompensatie, aldus het bedrijf. De minister heeft geweigerd om de adviezen van de landsadvocaat openbaar te maken omdat die bedoeld waren voor intern beraad en persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. Tegen die weigering kwam Prins en Dingemanse in beroep bij de rechtbank in Middelburg. Die stelde het bedrijf in december 2010 in het ongelijk. Naar het oordeel van de rechtbank kunnen de adviezen tot specifieke advocaten bij het kantoor van de landsadvocaat worden herleid en is niet in te zien hoe die adviezen geanonimiseerd zouden kunnen worden. Prins en Dingemanse laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201100921/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Apeldoorn van het bestemmingsplan 'Spelderholt-Riant' heeft vastgesteld. Het plan maakt de verplaatsing van de manege Riant mogelijk van de Bruggelerweg naar landgoed Spelderholt in Beekbergen. Op de oude locatie van de manege worden vier huizen gebouwd. De nieuwe locatie ligt vlakbij het natuurgebied De Veluwe. Daar was tot 2004 het Instituut voor Pluimeeonderzoek Spelderholt gevestigd. Op de nieuwe locatie wordt de manege uitgebreid en wordt er ook een appartementencomplex van vijftien meter hoog mogelijk gemaakt. Ook kunnen er elf villa's worden gerealiseerd. De 'Stichting tot behoud natuurwaarden Konijnenkamp, Engelanderenk en Spelderholt' is het niet eens met deze ontwikkelingen en komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting mag er op de nieuwe locatie van de manege te veel en te hoog worden gebouwd. Dit zou slecht zijn voor het natuurgebied. Verder vreest de stichting verkeers- en parkeeroverlast. Ook heeft zij bezwaar tegen de hoogte van de antenne-installaties van 40 tot 60 meter. Ten slotte zouden de permanente hindernissen in en om de paardenbak bij de manege storend zijn in het open landschap. Zie ook de zaak met zaaknummer 201009630/1 die de Raad van State om 10.00 uur behandelt. Die zaak gaat over de Natuurbeschermingswetvergunning voor de verplaatsing van de manege. (zaaknummer 200907569/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.