Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 augustus 2011

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) over het laten liggen van kostenbesparingen in de GGZ door het kabinet aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Bent u op de hoogte van het bericht dat er 10-15% kostenbesparing in de GGZ mogelijk is die niet wordt benut?
* Deelt u op basis van dit bericht alsnog de mening van de PvdA dat dit kabinet niet rücksichtslos moet bezuinigen op de meest kwetsbare mensen, maar moet komen met een 'visie voor de gezonde geest' en op basis van kwaliteitsverbetering kosten moet besparen? Zo ja, wanneer komt die visie? Zo nee, waarom niet?
* Deelt u de mening van de PvdA dat (in artikel genoemde) kostenbesparingen in organisatie eerst moeten worden benut voordat wordt overgegaan tot het verhogen van eigen bijdragen en verlagen van het aantal zittingen voor de patiënt? Bent u bereid hierop actief te sturen?
* Herkent u zich in het verwijt u zich niet op de hoogte stelt van onnodige verliezen in de GGZ-instellingen, zoals inefficiënte beleidsprocessen, teveel management, en niet transparante en niet bewezen behandelmethodes? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?
* Deelt u de mening van de PvdA dat het verhogen van eigen bedragen en het verlagen van het aantal zittingen deze onnodige verliezen niet minder zal maken en met deze keuzes de individuele patiënt moet opdraaien voor een suboptimale zorgverlening? Zo ja, wat gaat u hieraan doen. Zo nee, waarom niet?
* Wilt u in gesprek gaan met de GGZ zoals GGZ Nederland, NVvP en LPGGz om u op de hoogte te stellen van alternatieve kostenbesparingen in de sector en de Kamer voor Prinsjesdag 2011 te berichten over deze beleidsopties?
* Wilt u inventariseren welke instellingen wel en niet volgens vaste protocollen en bewezen behandelmethoden werken, tot welke ondoelmatigheden dit leidt, en de Kamer hier voor 1 november 2011 op de hoogte stellen?


*Skipr, http://www.skipr.nl/actueel/id7992-kabinet-en-ggz-laten-kostenbesparingen-liggen.html, 18 augustus 2011




Partij van de Arbeid