Ingezonden persbericht


Kaartverkoop festival DE BASIS op Vliegbasis Soesterberg van start

23 augustus kick-off én start kaartverkoop voor nieuw festival op 10 en 11 september

Soesterberg, 22 augustus 2011 - Het programma is rond, Vliegbasis Soesterberg ligt er prachtig bij en de aanstormende, creatieve talenten hebben er enorm veel zin in. Niets staat een succesvol festival DE BASIS op Vliegbasis Soesterberg meer in de weg. Dinsdag 23 augustus starten studenten theatervormgeving van de HKU met de voorbereidingen om de vliegbasis om te toveren tot theater- en beeldendekunstfestival. Op 23 augustus start de kaartverkoop voor de voorstellingen via www.vredevanutrecht2013.nl/debasis. Vrede van Utrecht organiseert festival DE BASIS in samenwerking met het CBKU, SKOR en Het Utrechts Landschap. Het festival vindt plaats op 10 en 11 september. In 2013 - het jubileumjaar van Vliegbasis Soesterberg - groeit DE BASIS uit tot een tiendaags evenement.

Festival DE BASIS is een uniek festival. Bezoekers beleven namelijk kunst, cultuur en natuur op Vliegbasis Soesterberg, voorheen gesloten voor het publiek. Jonge theatermakers van de Toneelacademie Maastricht, waaronder Daria Bukvic en Ilmer Rozendaal, hebben zich door dit natuurgebied laten inspireren voor nieuw werk. Hierbij zijn zij gecoacht door de gevestigde theatermakers, acteurs en regisseurs Theu Boermans, Aernout Mik, Erik de Vroedt en Tom Blokdijk.

Op festival DE BASIS zijn verder site specific-kunstwerken te zien van onder andere Erik Odijk, Ali Kazma en Laurence Aegerter. Verder is een hangar ingericht als festivalhart met muziek en debat. Voor kinderen zijn er workshops freerunnen en vlaggen maken.

Programma
Het volledige programma van festival DE BASIS is te vinden op www.vredevanutrecht2013.nl/de basis. Dit programma wordt in de komende weken verder uitgebreid. Een greep uit het aanbod.

VERWOEST (Daria Bukvic)
Een beeldende voorstelling op een schitterende locatie over hoe je fantasie je schuilkelder wordt.

HELIUM (Davy Pieters)
Bekijk vanaf een vier meter hoge tribune een voorstelling over een vergeten groep mensen in een schuilkelder: een verstilde wereld onder de grond die tot leven komt.

THOUSAND YARD STARE (Ilmer Rozendaal)
Het verhaal van een soldaat over de grote oorlog. Sneuvelen is niet het ergste, maar overblijven na het einde...

WELCOME IN THE HUMAN ZOO (Suze Milius & Bram Jansen) Een wonderlijke busreis waarin de theatermakers samen met het publiek op zoek gaan naar onze gemeenschappelijke identiteit.

380 hectare ongerepte natuur
Vliegbasis Soesterberg heeft een rijke historie. De sporen van de Koude Oorlog en de aanwezigheid van Amerikaanse militairen zijn nog goed te zien. De vliegbasis is de oudste van Europa en de op een na oudste ter wereld. In het gebied van 380 hectare rondom de vliegbasis leven dier- en plantensoorten die zeldzaam zijn in Nederland. Op het terrein zijn hazen en herten te zien. In 2014 gaat de vliegbasis definitief open voor het publiek, maar tijdens festival DE BASIS is deze al te bezoeken.

Vrede van Utrecht
Bijna 300 jaar geleden werd de Vrede van Utrecht getekend. Voor het eerst werd vrede gesloten aan de onderhandelingstafel en niet op het slagveld. Gemeente en provincie Utrecht vieren deze gebeurtenis met een cultureel programma in stad, wijk en regio. Kunst en cultuur op erfgoedlocaties, zoals op Vliegbasis Soesterberg, is een van de doelstellingen van Vrede van Utrecht. De viering van Vrede van Utrecht in 2013 staat niet op zich. In 2018 wil Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Vrede van Utrecht 2013 en Utrecht 2018 zijn een initiatief van gemeente en provincie.

Partners
Vrede van Utrecht werkt samen met de bewoners en gemeentebesturen van Zeist en Soest, Hart van de Heuvelrug, Provincie Utrecht, stichting het Utrechts Landschap, CBKU, SKOR, de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen en Defensie en Vliegbasis Soesterberg.

Meer informatie over festival DE BASIS is te vinden op: www.vredevanutrecht2013.nl/debasis. Het terrein is gratis toegankelijk. De kaartverkoop voor de theatervoorstellingen start 22 augustus 2011.

NOOT VOOR DE REDACTIE -