Ingezonden persbericht


De zomer van OBA Live: Het Kwaad

HUMAN
Persbericht week 34
Presentatie: Nora Romanesco
19.00-20.00 uur op Radio 5 (De rechtstreekse uitzendingen vanuit de Amsterdamse Openbare Bibliotheek vervallen in juli en augustus)

Wat is het kwaad in de wereld als je niet in de hemel en de hel gelooft? Helpt straf om mensen weer op het rechte spoor te krijgen? Verandert de opvatting over het kwaad in de loop van de tijd. Zijn sommige mensen onverbeterlijk? Is er een leven zonder kwaad denkbaar? En is dat wenselijk? Theodor Holman legt deze vragen in De week van het kwaad voor aan zes verschillende deskundigen: Pleun van Vliet, Kilian Wawoe, Ido de Haan, Jan Boone, Stine Jensen en Patrick Vlug.

Maandag 22 augustus
Pleun van Vliet is universitair docente Forensische Psychologie en psychiatrie. In haar werk gaat zij na of de ene mens meer geneigd is tot het kwaad dan de ander. Experimenten bewijzen dat gewone mensen gruwelijke dingen kunnen doen. (Bewerking van 20/10/10)

Onno Blom, literair publicist over de toekomst van het E-book.

In de vaderlandse boekenwereld is er tot nu meewarig gereageerd op het digitale boek. Een fractie van de boeken is digitaal te krijgen. Heeft het E-boek nog wel toekomst? (Bewerking van 13/9/2010)

Kilian Wawoe over zijn boek Bonus, over geld en moraal. Kilian Wawoe is organisatiepsycholoog en werkte bij ABN AMRO. Hij nam daar destijds ontslag, omdat hij het belachelijk vond dat het uitkeren van bonussen gewoon doorging, tijdens de economische crisis. Zijn boek biedt een onthullende kijk achter de schermen van de banken. Wawoe concludeert dat bonussen niet moeten worden gereguleerd, maar afgeschaft! (Bewerking van 23/2/2011)
---

Woensdag 24 augustus
Ido de Haan, hoogleraar Internationale en politieke geschiedenis in Utrecht bespreekt Hannah Arendt's boek Eichmann in Jerusalem. De banaliteit van het kwaad . Tot haar verbazing was oorlogsmisdadiger Eichmann geen afschrikwekkend monster, maar eigenlijk vrij normaal. Juist zijn banaliteit was zo verontrustend. Het boek veroorzaakte bij verschijnen in 1963 een storm van heftige reacties en biedt nog steeds stof voor een pittig gesprek. (bewerking van 02/02/11)

Nausicaa Marbe, columniste van de Volkskrant bespreekt Een intelligent hart van de Franse filosoof Alain Finkielkraut over zijn meest geliefde schrijvers en romans, o.a. Albert Camus, Philip Roth en Milan Kundera. Prachtige essays over literatuur en levenswijsheid. Is de kunst van de roman niet verkwanseld, 'verkluund'? (bewerking van 24/01/11)

Mr. Jan Boone is strafrechtadvocaat. Hij komt door zijn werk in contact met zware criminelen die grote misdrijven hebben begaan. Hoe komen mensen tot gruweldaden? Schuilt in iedere misdadiger een mens? Hoe kijkt mr. Boone naar zijn cliënten? Hoe ver mogen politie en justitie van hem gaan om Het Kwaad aan te pakken? Een gesprek over de omgang met Het Kwaad in de praktijk. (bewerking van 08/04/11)
---

Vrijdag 26 augustus
Marco Daane schreef de biografie Het spoor van Orwell, over George Orwell, de geestelijk vader van Animal Farm en Big Brother. George Orwell werd geboren als Eric Arthur Blair, bezocht het keurige Eton College en werd vervolgens politieman in Birma, vagebond in Londen, bordenwasser in Parijs en werd vervolgens een van de meest invloedrijke auteurs van de afgelopen eeuw. Heeft er een echte Animal Farm bestaan? En wat was het mysterieuze Gouden Land uit '1984', geschreven op het afgelegen eiland Jura? (Bewerking van 02/03/11)

Nelleke Noordervliet, schrijfster over De Onverzadigbare Vrouw (en de Afwezige Man) van publiciste Lisette Thooft. Mannen worden vaak gek van claimende, bemoeizuchtige bazige vrouwen. En omgekeerd ergeren vrouwen zich aan lakse luie botte mannen om hen heen. Maar wees gerust zegt Lisette Thooft: mensen beschaven elkaar. (Bewerking van 02/03/11)

Rondetafelgesprek over thema Het Kwaad met filosofe Stine Jensen en Patrick Vlug, humanistisch raadsman in de gevangenis voor lang gestraften. Wat zijn de mechanismen van het kwaad en hoe ziet 'Het Kwaad' er in 2011 uit? (bewerking van 02/03/11)


---

De zomer van OBA Live Informatie: Rina Spigt, eindredacteur M: 06 22 96 47 10 E: rina.spigt@human.nl Actuele programma-informatie: www.obalive.nl Volg OBA Live op facebook en twitter: @obalive


---- --